Business Internaţional

Companiile americane de fracturare hidraulică se chinuie să supravieţuiască

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

25.09.2015, 00:05 1012

Un val de falimente face ravagii în rândul firmelor americane de fracturare hidraulică, industria care până nu demult era liderul revoluţiei energetice a şistului din SUA. Competiţia acerbă şi lipsa de afaceri le pun existenţa în pericol, scrie The Wall Street Journal.

Multe dintre firmele care ajută companiile de explorare după gaze naturale şi petrol să foreze şi să realizeze puţuri prin fracturare hidraulică sunt mici şi au o experienţă de doar câţiva ani. Ele fac parte dintr-o maree de nou-veniţi în lumea afacerilor cu energie, o maree care dispare pe măsură ce preţul petrolului scade sub pragul de 50 de dolari barilul.

Una dintre cele mai noi victime este Pro-Stim Services. Lansată în 2011 cu sprijinul fondului de private-equity Turnbridge Capital, firma a lucrat pentru producători de petrol şi gaze nerăbdători să scoată cât mai mult combustibil din solul unor regiuni precum Texas şi Louisiana.

„Blocul Haynesville Shale ne dădea tot ce avea“, spune Bubba Brooks, fondatorul firmei. El a lucrat aproape 20 de ani în industria petrolieră.

Pro-Stim a supravieţuit debutului în afaceri în vremuri cu competiţie sălbatică. Deşi se părea că în fiecare săp­tă­mână intră în joc un nou concurent, preţul petrolului era mare şi în creştere. De asemenea, cererea pentru servicii de fracturare hidraulică era ridicată.

Însă preţurile ţiţeiului destinat pie­ţei americane s-au prăbuşit cu 50% între vara trecută şi începutul acestui an, iar Pro-Stim şi-a încetat operaţiunile.

Multe alte firme sunt într-o situaţie similară. Cel puţin cinci companii de fracturare hidraulică şi-au cerut falimentul, şi-au încetat activitatea sau s-au desfiinţat, potrivit firmei de consultanţă IHS Energy.

Alţi analişti spun că numărul ar putea fi mai mare şi se aşteaptă ca din ce în ce mai multe firme de acest tip să cadă sau să se consolideze într-o frenezie a fuziunilor.

Analiştii de la Wells Fargo cred că până la jumătate din capacitatea de fracturare hidraulică din SUA este inactivă.

Înainte de revoluţia şistului, companiile de servicii pentru câmpurile petrolifere care ajutau la forare erau conglomerate masive. Exemple în acest sens sunt Schlumberger şi Halliburton, care au operaţiuni în întreaga lume.

Şi acestea se chinuie acum din cauza preţurilor mici ale petrolului şi, împreună cu alţi jucători din liga lor, au disponibilizat până acum în actuala criză 55.000 de angajaţi în întreaga lume. Pentru a supravieţui, companiile mari de servicii reduc preţurile, în unele cazuri atât de mult încât îi scot din joc pe concurenţii mai mici. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO