Caută doar în titlu
Business Internaţional

Compania AstraZeneca: Analiza nu a evidenţiat un risc crescut de tromboză venoasă profundă

Compania AstraZeneca anunţă că analiza datelor disponibile privind siguranţa de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) şi Marea Britanie nu a evidenţiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie.

Compania AstraZeneca a redactat un comunicat de presă prin care doreşte să ofere reasigurarea cu privire la siguranţa vaccinului COVID-19, pe baza dovezilor clare ştiinţifice.

Potrivit companiei, o analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranţa de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) şi Marea Britanie cu vaccin COVID-19 AstraZeneca nu a evidenţiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită ţară.

Statisticile prezentate de AstraZeneca arată că până în prezent în UE şi Marea Britanie, au existat 15 evenimente de TVP şi 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, conform numărului de cazuri pe care Compania le-a primit pana la 8 martie.

Specialiştii AstraZeneca susţin că acestea reprezintă un număr mult mai mic decât cel aşteptat să se întâmple în mod natural la o populaţie generală de această dimensiune şi este similar cu cel înregistrat în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate. Raportul lunar de siguranţă va fi făcut public pe site-ul Agenţiei Europene pentru Medicamente în săptămâna următoare, în conformitate cu măsuri excepţionale de transparenţă (exceptional transparency measures) pentru COVID-19.

Mai mult, în studiile clinice, chiar dacă numărul evenimentelor trombotice înregistrate a fost mic, acestea au fost mai mici în grupul vaccinat. De asemenea, nu au existat dovezi de creştere a sângerării la peste 60.000 de participanţi înrolaţi, susţin reprezentanţii companiei.

„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE şi Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri aşteptate in populaţia generală. Natura pandemiei a condus la o atenţie sporită a fiecărui caz individual raportat şi mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranţei medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare, pentru a asigura siguranţa publică”, a declarat Ann Taylor, reprezentantul AstraZeneca.

Compania mai susţine că, în ceea ce priveşte calitatea, nu există probleme confirmate legate de niciun lot de vaccin utilizat în toată Europa sau în restul lumii. Testare suplimentară a fost şi este efectuată de companie dar şi independent de către autorităţile sanitare europene şi niciuna dintre aceste re-testări nu au arătat motive de îngrijorare, precizează AstraZeneca.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.