Business Internaţional

Commerzbank, pe lista de achizitii a Citigroup

06.06.2007, 18:30 10

Actiunile bancii germane Commerzbank s-au apreciat ieri cu peste 3%, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii sapte ani datorita zvonurilor cu privire la o potentiala preluare de catre Citibank, care ar oferi 45 de euro per actiune, relateaza agentiile de presa straine.
Atat reprezentantii Citigroup, cat si cei ai Commerzbank au refuzat orice comentariu pe aceasta tema, in timp ce surse apropiate bancilor au infirmat zvonul.
In dimineata zilei de ieri s-au tranzactionat peste 5,6 mil. actiuni ale Commerzbank, in comparatie cu media zilnica de 4,96 milioane din ultima luna. Charles Prince, directorul executiv al Citigroup, a declarat unei publicatii germane in luna martie faptul ca nu este interesat in achizitia unei banci din Europa de Vest.
Una dintre cele mai mediatizate preluari din ultimele luni este cea a ABN Amro. Royal Bank of Scotland (RBS), alaturi de Santander Central Hispano si Fortis au facut o oferta de 71,1 miliarde de euro pentru ABN Amro, in incercarea de castiga batalia dusa cu rivalii de la Barclays pentru preluarea bancii olandeze.
Cele trei banci au oferit 38,4 euro pentru fiecare actiune a celui mai mare creditor olandez, 79% din suma fiind achitata cash, iar restul in actiuni, scrie Bloomberg. Oferta trio-ului bancar este cu 10% mai mare decat cea facuta de banca londoneza Barclays, care a oferit 34,87 euro/actiune in actiuni.
Banca olandeza ABN Amro cu sediul in Amsterdam a acceptat pe 23 aprilie oferta celor de la Barclays, luand decizia de a vinde divizia La Salle pentru 21 de miliarde de dolari (15,6 mld. euro) bancii Bank of America.
Oferta facuta de Barclays a fost sanctionata luna aceasta, cand un tribunal din Amsterdam a hotarat ca planul ABN Amro de a vinde LaSalle trebuie sa intruneasca acordul actionarilor.
ABN Amro si Bank of America au facut recurs in instanta, iar reprezentantii bancii olandeze au declarat ca vor organiza o intalnire cu actionarii pentru a supune la vot tranzactia.
Oferta de 24,5 miliarde de dolari facuta de grupul condus de Royal Bank pentru preluarea diviziei LaSalle a fost respinsa de ABN Amro, propunerea de achizitionare facand parte din cadrul unui acord mai amplu de a cumpara si restul companiei.
Ultima oferta pentru ABN Amro este in mare parte conditionata de decizia pe care o va lua tribunalul olandez referitor la vanzarea LaSalle catre Bank of America, dar si de decizia actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO