Business Internaţional

Comisia Europeană va sprijini 23 de proiecte de cercetare pentru combaterea COVID-19. Ajutorul financiar se ridică la 128 mil. euro

Comisia Europeană va sprijini 23 de proiecte de...

Autor: Vasile Magradean

11.08.2020, 14:44 77

Un număr de 23 de noi proiecte de cercetare vor fi sprijinite cu 128 de milioane euro de către Comisia Europeană (CE) ca răspuns la pandemie.

CE anunţă că finanţarea pusă la dispoziţie în cadrul programului de cercetare şi inovare al UE Orizont 2020 face parte din angajamentul asumat de Comisie de a aloca 1,4 miliarde euro iniţiativei privind răspunsul mondial la coronavirus, lansată de preşedinta Ursula von der Leyen în mai 2020.

Cele 23 de proiecte selectate pentru finanţare implică 347 de echipe de cercetare din 40 de ţări, inclusiv 34 de participanţi din 16 ţări din afara UE.

„Finanţarea va permite cercetătorilor să combată pandemia şi consecinţele acesteia prin consolidarea capacităţii industriale de producţie şi implementare a unor soluţii uşor accesibile, să dezvolte tehnologii medicale şi instrumente digitale, să îmbunătăţească înţelegerea efectelor comportamentale şi socioeconomice ale pandemiei şi să înveţe din experienţa tratării unor grupuri mari de pacienţi (cohorte) din întreaga Europă”, arată oficialii europeni.

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat că finanţarea de urgenţă din cadrul programului 2020 va permite cercetătorilor să elaboreze rapid soluţii cu şi pentru pacienţi, lucrători din domeniul sănătăţii, spitale, comunităţi locale şi întreprinderi.

„Rezultatele obţinute le vor permite acestora să fie mai bine pregătiţi şi să supravieţuiască infecţiilor cu coronavirus. Este încurajator să asistăm la mobilizarea atât de rapidă şi de puternică a comunităţii cercetătorilor”, a spus Gabriel.

Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a adăugat că răspunsul la această cerere arată bogăţia de idei noi de combatere a coronavirusului, inclusiv a noilor soluţii digitale în materie de sănătate.

„Soluţiile şi tehnologiile digitale ne-au permis să rămânem conectaţi şi să interacţionăm unii cu alţii în perioada de izolare. Ele vor constitui, de asemenea, o parte esenţială a răspunsului pe termen lung la acest virus şi vor contribui la sporirea rezilienţei noastre”, a subliniat Breton.

Comisia Europeană negociază în prezent acorduri de grant cu beneficiarii selectaţi.

Noile proiecte vor acoperi reorientarea proceselor de fabricaţie în vederea producerii rapide de materiale şi de echipamente medicale vitale necesare pentru testare, tratament şi prevenire sau dezvoltarea de tehnologii medicale şi instrumente digitale pentru a îmbunătăţi detectarea, supravegherea şi îngrijirea pacienţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO