Business Internaţional

Comisia Europeană va acuza Gazprom de practici anticoncurenţiale

Gazprom este în colimatorul CE din 2012 din cauza suspiciunilor că vinde clienţilor din Europa de Est gaze la suprapreţ. Sursa foto - AFP

Gazprom este în colimatorul CE din 2012 din cauza suspiciunilor că vinde clienţilor din Europa de Est gaze la suprapreţ. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

24.09.2014, 00:06 652
Comisia Europeană, care acţionează ca autoritate de control în domeniul concurenţei, va acuza, după doi ani de investigaţii, exportatorul rus de gaze naturale Gazprom de practici anticoncurenţiale. Compania rusească, controlată de statul rus, este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene.

Gazprom este în colimatorul Comisiei din septembrie 2012 din cauza suspiciunilor că vinde clienţilor din Europa de Est gaze la suprapreţ, că blochează furnizorii rivali şi împiedică fluxul liber de gaze în anumite state membre ale UE, scrie Euractiv.

Intenţiile CE în acest caz au fost anunţate parlamentarilor europeni de comisarul concurenţei Joaquin Almunia. Acesta a spus că pregăteşte o listă cu obiecţiuni, un document care cuprinde acuzaţiile la adresa Gazprom de încălcare a legislaţiei comunitare. Lista va fi transmisă companiei ruseşti.

Gazprom a anunţat că vrea să rezolve pe cale amiabilă problema, ceea ce l-ar feri de o amendă de până la 13,6 miliarde de dolari, însă discuţiile cu CE s-au împotmolit din cauza neînţelegerilor privind preţul gazelor naturale.

Gaprom încheie de obicei contracte de livrare de gaze naturale pe termen lung în care preţurile nu au ca referinţă preţul de pe pieţele internaţionale, ci cotaţiile petrolului. De asemenea, grupul rus cere să-i fie plătit pentru cantitatea de gaze prevăzută în contract, şi nu pentru cantitatea de combustibil livrată în realitate. În plus, preţurile diferă de la o ţară-client la alta în funcţie de importanţa pe care statul respectiv o are în strategiile Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO