Business Internaţional

Comisia Europeană spune că noua consultare publică naţională a premierului maghiar Orban conţine „fake news“

Comisia Europeană a descris o întrebare conţinută în noul exerciţiu naţional de consultare publică lansat de guver­nul Ungariei drept „fake news“, scrie EUobserver. Chestionarul lansat de guvernul Orban la începutul aces­tei săptămâni sugerează, printre altele, că Uniunea Europeană intenţionează să forţeze o schimbare consti­tu­ţională pentru a permite intrarea în ţară a mai multor imigranţi. Însă Vera Jourova, comisarul european pentru valori şi transparenţă, a declarat reporterilor că aceasta este o minciună.

„Este un fake news, acest lucru nu este adevărat“, a declarat ea, menţionând că guvernul de dreapta al Ungariei a lansat referendumuri înşelătoare simi­lare şi în trecut. Jourova a spus că executivul euro­pean s-ar putea vedea din nou obligat să ia măsuri pentru oprirea unei campanii guvernamentale ungare înşelătoare verificând în mod proactiv ceea ce se susţine acolo.

Guvernul Ungariei, sub premierul Viktor Orban, a trimis luni un chestionar, etichetat ca fiind o consultaţie naţio­nală, către aproximativ 8 milioane de alegători. Una dintre întrebări susţine că Uniunea Europeană pregăteşte o ofensivă împotriva reglementărilor privind imigraţia din constituţia maghiară. „Vor să ne forţeze să modificăm articolele legii fundamentale care împiedică migraţia“, susţine preambulul întrebării. Apoi, documentul continuă întrebând dacă guvernul ungar ar trebui să insiste asupra normelor sale antiimigraţie - cu riscul unui conflict deschis cu Bruxelles-ul.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.