Business Internaţional

Comisia Europeană recomandă lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Discuţiile cu Turcia stagnează

Comisia Europeană recomandă lansarea negocierilor de...

Autor: Catalina Apostoiu

03.06.2019, 00:05 260

Raportul priveşte şase ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia) şi Turcia.

Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocie­rilor de aderare la UE cu două ţări din Balcanii de Vest, Alba­nia şi Macedonia de Nord, spunând că „au îmbrăţişat oportu­nitatea şi au realizat reforme“. Acest pas trebuie apro­bat însă de statele membre, scrie Euractiv.

„Prin prisma progreselor semnificative realizate şi întrunirii condiţiilor relevante, Comisia recomandă deschi­derea de către Consiliu a negocierilor de aderare cu Albania şi Muntenegru“, se arată în raportul anual al Comisiei privind progresele realizate în ceea ce priveşte extinderea UE.

Raportul priveşte şase ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia) şi Turcia.

Cât priveşte Turcia, aceasta a deschis negocierile de aderare în 2005, însă acestea au stagnat complet în ultimii ani în condiţiile erodării democraţiei sub conducerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Comisia nu a remarcat niciun fel de progress pentru ultimul an.

„Turcia a continuat să se depărteze de Uniunea Euro­pea­nă, cu regrese serioase în domeniile statului de drept şi drep­turilor fundamentale. În iunie 2018, Consiliul a remarcat în mod unanim că negocierile de aderare ale Turciei au stagnat şi niciun alt capitol nu poate fi analizat pentru deschi­dere sau închidere. Aceste constantări sunt încă valabile.“

În ansamblu, Comisia remarcă faptul că ţările din Balca­nii de Vest „au realizat progrese concrete şi au dat do­va­dă de angajament pentru perspectiva europeană, deşi la capitolul reforme progresele variază“.

În comentariile făcute în faţa presei, Federica Mogherini, comisar pe afaceri externe, a evidenţiat în special Macedonia de Nord pentru soluţionarea problemei numelui cu Grecia şi rezolvarea tuturor problemelor cu toţi vecinii săi, şi Albania, pentru reforma din domeniul justiţiei.

Potrivit comisarului european, Balcanii au făcut în ultimii ani trecerea de la o logică a competiţiei şi confruntărilor la o logică a susţinerii reciproce, înţelegând că cu cât una dintre ele progresează, cu atât este mai bine pentru toate ţările din regiune. Acesta, a adăugat Mogherini, este şi secretul succesului Uniunii Europene de-a lungul deceniilor.

Adevărul trist este totuşi că există un apetit redus pentru extinderea UE în rândul ţărilor membre după aderarea Croaţiei în  2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO