Business Internaţional

Comisia Europeană îşi face planuri pentru atacarea statelor cu taxe mici. Planurile vor stârni probabil controverse intense între statele membre, care îşi protejează cu înverşunare puterea de a impozita

Comisia Europeană îşi face planuri pentru atacarea...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2020, 16:05 1339

Comisia Europeană intenţionează să atace în justiţie statele membre ale UE cu cote mici de impozit pe frontul regimurilor fiscale favorabile companiilor care distorsionează piaţa unică. Manevra vine în contextul creşterii presiunilor pe factorii de decizie din UE de a lichida acordurile fiscale „romantice“ în urma crizei provocate de pandemia de Covid-19, scrie Financial Times.

În ceea ce ar constitui o agresiune legală fără precedent, Comisia Europeană studiază modalităţi de declanşare a unui instrument convenţional neutilizat pentru a reduce capacitatea multinaţionalelor de a exploata regimuri fiscale corporative foarte avantajoase.

Mai presus de orice, spre deosebire de legislaţia fiscală obişnuită a UE, iniţiativa ar necesita doar sprijinul unei majorităţi calificate a celor 27 de state membre ale UE, ceea ce ar limita capacitatea guvernelor de a-şi exercita dreptul de veto. Această măsură va trebui, de asemenea, să fie aprobată de Parlamentul European.

Evaziunea fiscală a multinaţionalelor a aruncat în aer agenda politică în plină pandemie, deoarece guvernele din întreaga lume cheltuiesc enorm de la buget şi pe datorie pentru a-şi reînvia economiile. De asemenea, Comisia a promis că va relansa impozitul pe serviciile digitale propus pentru companiile mari de tehnologie după ce Statele Unite au ieşit din negocierile internaţionale luna trecută.

Oficiali europeni au declarat pentru Financial Times că planurile, în conformitate cu articolul 116 din Tratatul UE, se află într-un stadiu foarte incipient, însă ar avea ca scop identificarea anumitor regimuri fiscale naţionale competitive care distorsionează piaţa unică.

Planurile vor stârni probabil controverse intense între statele membre, care îşi protejează cu înverşunare puterea de a impozita.

În trecut, Bruxelles-ul a făcut numeroase încercări de a suprima mecanismele agresive de planificare fiscală, dar astfel de măsuri au fost respinse de ţări cu reguli fiscale mai favorabile companiilor. Articolul 116 din Tratatul UE oferă Bruxelles-ului puterea de a corecta „distorsiunile“ de pe piaţa unică, dar nu a fost niciodată folosit. Instrumentul permite Comisiei să propună o directivă care să corecteze sistemele de impozitare care distorsionează şi să atace guvernele la Curtea Europeană de Justiţie dacă acestea nu se conformează.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO