Business Internaţional

Comisia Europeană este hotărâtă să lupte pentru un rol mai mare al euro pe pieţele internaţionale, în detrimentul dolarului şi centrului financiar londonez. Scopul este de a proteja mai bine Europa de noi crize

Planurile CE arată cum Europa îşi poate întări rezistenţa economică şi financiară prin consolidarea arhitecturii monedei unice şi prin dezvoltarea unor pieţe precum finanţele verzi.

Planurile CE arată cum Europa îşi poate întări rezistenţa economică şi financiară prin consolidarea arhitecturii monedei unice şi prin dezvoltarea unor pieţe precum finanţele verzi.

Autor: Bogdan Cojocaru

19.01.2021, 22:55 565

Cu doar câteva zile înainte de inau­gurarea preşedintelui ales al SUA Joe Biden, prin presa internaţională de top au circulat proiectele unor planuri ale Comisiei Europene de a ataca supremaţia dolarului şi întări rolul euro la nivel global. Scopul este de a proteja zona euro de riscuri financiare, inclusiv de sancţiuni americane. De asemenea, strategia UE pentru euro înseamnă diminuarea puterii centrului financiar din Londra.

Astfel, CE face clar lumii ce tolerează şi ce nu după Brexit şi după conflictele comerciale şi de politică internaţionale cu Donald Trump.

Planurile Comisiei arată cum Europa îşi poate întări rezistenţa economică şi financiară prin consolidarea arhitecturii monedei unice şi prin dezvoltarea unor pieţe precum finanţele verzi, scrie Bloomberg. Nevoia de autonomie pentru UE a crescut după ce administraţia lui Donald Trump a impus Iranului sancţiuni care ar lovi băncile europene, companiile şi oamenii care fac afaceri cu această ţară. Iniţiativele reflectă presiunile făcute de statele membre ale UE pentru adoptarea unor instrumente care să permită urmărirea obiectivelor de politică externă recurgând mai puţin la un aliat impredictibil cum este SUA.

Planurile includ şi măsuri care să ajute la protejarea împotriva şocurilor valutare şi să permită o supraveghere mai strictă a preluărilor de către companii străine. Comisia va verifica în special dacă o preluare va face compania europeană „mai predispusă“ la sancţiuni ale statelor terţe.

Concurenţii SUA, Rusia şi China sunt în plină campanie de dedolarizare a economiilor şi comerţului. UE are o abordare mai prudentă. Potrivit Băncii Centrale Europene, euro este a doua cea mai folosită monedă din lume, după dolar. Însă UE nu poate face prea multe prin politică şi iniţiative legislative pentru a mări semnificativ utilizarea euro la nivel internaţional. De aceea, principalul obiectiv al Uniunii va fi, probabil, finalizarea proiectelor-fanion care vor consolida uniunea bancară şi pe cea a pieţelor de capital.

CE crede că unul dintre cele mai puternice instrumente ale UE, fondul de recuperare din pandemie, poate ajuta la îmbunătăţirea statutului euro. Pachetul de stimulare va furniza 750 de miliarde de euro în granturi şi împrumuturi cu dobândă redusă, bani strânşi prin emisiuni comune de titluri de datorie. O treime din fonduri ar trebui să se îndrepte spre proiecte verzi. În planurile CE, promovarea finanţelor sustenabile va permite transformarea pieţelor financiare ale UE într-un „centru global al finanţelor verzi“, făcând din euro moneda comună pentru denominarea produselor financiare sustenabile.

În acest fel, UE şi-ar mări ponderea în emisiunile de obligaţiuni verzi, de la aproape 50% în 2019. O altă cale prin care UE poate obţine o autonomie financiară mai mare şi proteja stabilitatea financiară este dezvoltarea unui euro digital. Apoi, UE poate revizui reglementările indicilor de referinţă ai pieţelor financiare pentru a încuraja denominarea lor în euro. Cei mai mulţi astfel de indici sunt denominaţi în dolari, scrie Financial Times.

În acest sens, spre exemplu, oficialii UE vor să găsească alternative energetice la petrol, ale cărui principale referinţe pentru preţ, Brent (Europa) şi WTI (SUA), sunt legate de dolar. Propunerile CE citează gazele naturale, piaţă unde un nou tip de con­tract bazat pe euro îşi găseşte rapid utilizatori. De ase­menea, rolul euro poate creşte pe piaţa hidrogenului.

Brexitul obligă UE să-şi întărească infrastructura financiară. În acest context, Comisia presează mai intens companiile să mute părţi din afacerile de clearing de la Londra în interiorul UE. Iar Parlamentul European presează CE să elaboreze un plan pentru transferarea serviciilor financiare de la Londra în UE dacă vrea să extindă rolul monedei unice într-o economie mondială denominată de dolarul american, scrie Reuters.  „Ne trebuie un plan care să ajute pas cu pas companiile importante din sectorul financiar să se mute din Marea Britanie în Uniuea Europeană“, a spus europarlamentarul Markus Ferber. „Doar a aştepta pentru a vedea ce se întâmplă nu face bine pieţelor financiare europene.“

Tranzacţii cu acţiuni de 6,5 miliarde de euro s-au mutat de la Londra în UE peste noapte pe 4 ianuarie, iar oficialii din City of London nu se aşteaptă ca acestea să se întoarcă.

Dacă UE vrea ca euro să concureze cu dolarul, are nevoie de un sistem financiar pe măsură, a mai spus Ferber. Comisia este conştientă că „criza COVID-19 a arătat vulnerabilităţile sistemului financiar internaţional denominat în dolari“. Planurile CE subliniază, în plus, nevoia UE de a reduce „dependenţa excesivă“ de băncile de investiţii străine şi de finanţare în monedă străină. Iar în „vremuri de criză financiară, multe dintre aceste bănci pot alege să-şi reducă prezenţa în UE şi să se concentreze pe pieţele de origine“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO