Business Internaţional

Comisia Europeană face clar că acelaşi salariu minim pentru toate ţările din UE este imposibil

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2020, 00:00 554

Comisarul european Nicolas Schmit a declarat că dacă Bulgaria, ţara cu cele mai mici salarii din UE, va introduce aceleaşi salarii ca Luxemburgul său natal, chiar de a doua zi nu va mai exista „nicio economie bulgară“, scrie Euractiv. Schmit, responsabil cu politicile CE privind locurile de muncă şi drepturile sociale, a vorbit presei în timp ce prezenta propunerea Comisiei Europene pentru o directivă a UE care să asigure că angajaţii din UE sunt protejaţi cu salarii minime adecvate care să le permită un trai decent oriunde ar lucra.

Salariul minim în Bulgaria este echivalent cu 312 euro, în timp ce în Luxemburg este de 2.071 euro. Schmit a spus că devine dificil de apărat piaţa internă dacă diferenţele salariale sunt prea mari. „Convergenţa ascendentă“ este un cuvânt cheie în propunerea Comisiei, deşi textul nu conţine nicio soluţie universală, întrucât vorbeşte doar despre necesitatea „promovării dialogului social şi a negocierilor colective privind stabilirea salariilor“.

Euractiv l-a întrebat pe Schmit cum s-ar putea aştepta ca o astfel de convergenţă să aibă loc într-o perioadă de timp rezonabilă, iar el a răspuns că ceea ce contează este pe ce bază se construieşte economia unei ţări. „Dacă o construiţi doar pe salarii mici, atunci decalajele vor fi reduse foarte încet. Dar nu acesta este planul Comisiei“, a spus comisarul, atrăgând atenţia că există un plan de redresare al UE şi recomandarea ca statele membre să-l folosească pentru a investi în tehnologii ecologice şi digitale, precum şi în educaţie şi capital uman. Acestea, a argumentat el, ar trebui să meargă mână în mână cu creşterea salariilor, pentru că altfel oamenii nu ar avea stimulentul pentru a obţine noi competenţe şi ar accepta să câştige salarii foarte mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO