Caută doar în titlu
Business Internaţional

Comisia Europeană avertizează Polonia: nu schimbaţi judecătorii de la Curtea Supremă

Comisia Europeană a avertizat ieri autorităţile poloneze să nu aplice nicio măsură pentru înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă, în caz contrar Blocul comunitar fiind pregătit să iniţieze demersul pentru suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în UE, relatează agenţia Reuters.

„Comisia şi-a motivat îngrijorarea profundă cu privire la reforma planificată a sistemului judiciar din Polonia, în cadrul unei recomandări privind statul de drept adresată autorităţilor poloneze. În evaluarea Comisiei Europene, această reformă amplifică ameninţarea sistemică la adresa statului de drept din Polonia, deja identificată în procedura iniţiată de comisie în ianuarie 2016. Comisia solicită autorităţilor poloneze să rezolve aceste probleme în termen de o lună. Comisia solicită în mod special autorităţilor poloneze să nu ia nicio măsură de înlăturare sau de forţare a pensionării judecătorilor Curţii Supreme. În cazul în care se adoptă o astfel de măsură, comisia este pregătită să declanşeze imediat procedura din Articolul 7“, se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

În cazul unei astfel de iniţiative de sancţionare, majoritatea statelor membre ale UE ar trebui să fie de acord şi să traseze o serie de obiective de îndeplinit pentru Polonia. Abia după ce guvernul polonez refuză să aplice recomandările Blocului comunitar, pot fi declanşate procedurile de suspendare a dreptului de vot.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.