Business Internaţional

Comisia Europeana are in vizor Hollywoodul

08.07.2003, 00:00 10



Principalele studiouri cinematografice de la Hollywood ar putea fi nevoite sa revizuiasca acordurile semnate cu posturile de televiziune, in baza carora le cedeaza drepturile de difuzare a filmelor proprii, in urma interventiei Comisiei Europene, informeaza Financial Times.



Autoritatile antitrust de la Bruxelles considera ca pretul peliculelor americane este mentinut ridicat intr-un mod artificial, cu ajutorul unor clauze prevazute in contractele semnate de retele pan-europene de televiziune si studiouri precum Warner Brothers, Universal, Paramount, Walt Disney, Twentieth Century Fox, MGM si Columbia Tristar.



Disputa se concenteaza asupra asa-numitelor clauze ale "natiunii celei mai favorizate", utilizate pentru stabilirea preturilor minime cu care companiile europene pot achizitiona filme americane. Desi aceste clauze sunt invocate foarte rar, ele au un rol esential in timpul negocierii contractelor.



Prevederile poarta denumirea mentionata intrucat sunt modelate dupa statutul pe care Congresul american il acorda, in mod traditional, parterilor sai comerciali.



Mario Monti, comisarul european pe probleme de concurenta, considera ca aceste clauze diminueaza competitia si impiedica accesul noilor companii pe piata televiziunii contracost.



"Suntem pe punctul de a finaliza investigatiile preliminarii, dar nu am ajuns deocamdata la concluzii", a declarat Mario Monti.



In replica, trusturile americane sustin ca prevederile vizate sunt legitime cand este vorba de companii care domina pietele interne, ca de exemplu BskyB, cel mai mare post britanic de programe TV pe baza de abonament.



"Este un mecanism perfect legal, corespunzator unei industrii competitive si nu indeajuns de profitabile", a declarat reprezentantul unuia dintre studiourile cinematografice vizate.



Companiile nu au primit, inca, o solicitare din partea Comisiei Europene privind revizuirea strategiei aplicate.



Mai multi reprezentanti ai industriei de profil au adaugat ca autoritatile de la Bruxelles ar trebui sa isi indrepte atentia asupra pozitiei de monopol pe care o ocupa o serie de companii TV din mai multe state ale Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO