Business Internaţional

Comanda de 3,1 mld. dolari pentru Boeing

17.01.2003, 00:00 13

Compania aeriana Virgin Blue, fondata de miliardarul britanic Sir Richard Branson ar putea cumpara pana la 50 de noi aparate de zbor Boeing 737-800 in schimbul sumei de 3,1 miliarde de dolari. Virgin Blue, care ofera servicii cu discount, a achizitionat de la infiintare, in urma cu trei ani, numai trei noi aparate de zbor.
Compania, cu sediul in Brisbane, ce a devenit anul trecut a doua companie aeriana din Australia dupa prabusirea companiei Ansett, a anuntat ca va achizitiona 10 noi aparate de zbor 737, ce urmeaza a-i fi livrate pana in august 2004, dispunand de o optiune de a cumpara alte 40 asemenea aparate de zbor la acelasi pret in decursul viitorului deceniu.
"Aceasta a fost cea mai favorabila perioada din istoria aviatiei pentru achizitionarea de avioane," a declarat Brett Godfrey, director executiv al companiei.
Noile aparate de zbor vor juca un rol major in ceea ce priveste capacitatea companiei de a profita de colapsul Ansett pentru a castiga o cota de piata de 30%, de la actuala cota de 20%, pana la sfarsitul acestui an.
Decizia a fost luata dupa zece luni de negocieri intense atat cu Boeing, cat si cu compania rivala a acesteia, Airbus. Totusi, chiar de la inceput, Boeing a fost favorita avand in vedere ca este producatoarea celor 29 de aparate de zbor de care dispune Virgin Blue in prezent.
Totusi, comanda inaintata de Virgin Blue este foarte benefica pentru grupul american, care fost afectat intr-o masura mai mare decat Airbus de pe urma recesiunii cu care s-a confruntat sectorul aviatiei dupa evenimentele din 11 septembrie, si ale carui vanzari au fost mai restranse decat ale companiei rivale din Europa, anul trecut, cat si in trei din ultimii patru ani.
"Cei mai semnificativi factori care au determinat decizia noastra au fost evident costurile, calitatea si increderea," a declarat Godfrey.
Compania doreste sa lanseze o serie de curse internationale, folosindu-se de baza sa din Australia pentru a intra pe alte piete.
Compania aeriana, care va fi listata catre sfarsitul acestui an la bursa australiana, a alcatuit deja o lista de 16 noi destinatii. Astfel, printre destinatiile pe care le analizeaza in prezent compania se numara Singapore, Fiji, Vanuatu, Samoa si Noua Zeelanda.
"Avem o intreaga gama de oportunitati pe pietele din regiunea Asia-Pacific," a declarat directorul executiv al companiei.
Compania se asteapta ca sase din cele zece avioane comandate sa-i fie livrate anul acesta, urmand sa-si extinda forta de munca cu 800 de noi locuri de munca. Finantarea este asigurata de WestLB si Hamburgische Landesbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO