Business Internaţional

Colaps total al pieţei muncii din Ungaria? Rata care acoperă şomajul în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani a fost cu 1% mai ridicată faţă de perioada similară din anul anterior

Colaps total al pieţei muncii din Ungaria? Rata care...

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2021, 23:41 2033

Rata medie pe trei luni a şomajului a atins 4,3% în perioada noiembrie-ianuarie, în creştere cu 0,2% faţă de luna anterioară, a anunţat biroul central de statistică al Ungariei (KSH), potrivit Daily News Hungary.

Rata care acoperă şomajul în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani a fost cu 1% mai ridicată faţă de perioada similară din anul anterior.

În termeni absoluţi, 208.900 oameni erau şomeri, cu 13.500 mai mulţi decât în luna anterioară şi cu 48.900 în creştere în termeni anuali. Invocând modificări de metodologie începând cu 1 ianuarie pentru alinierea la standardele internaţionale, KSH a anunţat că în luna ianuarie, numărul de şomeri s-a situat la 238.000, cu 54.000 mai mulţi decât în aceeaşi lună a anului trecut. Rata şomajului a avansat cu 0,8% până la 5%.

Peter Virovacz, senior analist la ING Bank, remarcând faptul că şomajul a urcat puternic în ianuarie ca urmare a celui de-al doilea val al pandemiei, arată că exact după cum s-a întâmplat în primul val efectele negative au apărut în datele statistice cu o întârziere de o lună sau două.

Potrivit lui Virovacz, în decembrie piaţa muncii s-a dovedit solidă, însă datele pe ianuarie înfăţişează o situaţie mult mai gravă.

Deteriorarea în sine era aşteptată, remarcă analistul de la ING, în condiţiile în care datele serviciului naţional de ocupare a forţei de muncă pe ianuarie indicau o creştere semnificativă a numărului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, potrivit Intellinews.

Astfel, datele sugerează un prim trimestru dificil pentru economia ungară. În plus, în condiţiile în care ţara se află în pragul unui al treilea val, analistul ING anticipează o deteriorare în continuare a datelor privind ocuparea forţei de muncă în lunile următoare.

Veniturile reale disponibile ale gospodăriilor sunt aşteptate să indice o deteriorare semnificativă.

Unii ar spune că având în vedere surpriza plăcută privind salariile înregistrată în decembrie, situaţia nu este deloc rea, însă ultimele date legate de salarii sunt înşelătoare, remarcă Virovacz.

În primul rând, creştere de 10,6% în termeni anuali a salariilor în decembrie 2020 a fost în principal determinată de plăţi excepţionale şi bonusuri. Creşterea salariilor din sectorul public a încetinit la 7% anual, în timp ce în sectorul corporate s-a apropiat de 12%. La primă vedere, situaţia pare una destul de bună.

Totuşi, comparând datele privind salariile cu performanţa sectorului de retail pe decembrie, apar semne de întrebare. Vânzările de retail nu ar fi trebuit să scadă cu 4% anual cu o creştere de salarii atât de puternică.

Analistul ING anticipează o creştere semnificativă a economisirii. Pe de altă parte, datele privind salariile nu include decât persoanele cu contracte full-time. În timpul celui de-al doilea val s-a înregistrat o creştere a contractelor part-time.

În următoarele luni se va înregistra o încetinire semnificativă a creşterii salariilor, anticipează analistul ING.

În acest context, acesta previzionează un prim trimestru destul de dificil din punct de vedere al pieţei muncii, care va afecta şi ritmul de creştere economică. Având în vedere ultimele date, ING consideră că există o probabilitate redusă ca avansul dinamic al PIB-ului din T4 poate fi repetat.

În plus, din perspectiva perturbării lanţurilor de aprovizionare din industria auto, care a afectat probabil temporar datele privind şomajul, este şi mai dificil de imaginat o creştere economică dinamică la începutul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO