Business Internaţional

Cocaina, drogul care a luat minţile bancherilor vinovaţi de apariţia crizei financiare

Cocaina, drogul care a luat minţile bancherilor...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.04.2013, 19:04 9954

Bancherii drogaţi cu cocaină, un narcotic care întăreşte încredere în sine şi dă o stare de exubernaţă iraţională, au provocat criza creditului din SUA, principalul factor declanşator al crizei economice şi financiare mondiale, susţine ţarul drogurilor David Nutt, citat de The Guardian.

“Wall Street-ul s-a îmbătat”, aşa explica în 2008 fostul preşedinte american George W. Bush apariţia crizei creditelor sub-prime din SUA. Doi ani mai târziu, Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, explica într-un discurs că “rolul politicii monetare a unei bănci centrale este de a confisca bolul cu băutură când petrecerea este în toi”. Dar poate nu alcoolul este de vină pentru declanşarea crizei. Psihiatrul David Nutt, expert în narcotice şi în efectele acestora asupra minţii umane, a explicat pentru Sunday Times că bancherii care se droghează cu cocaină şi “cultura lor de exaltare şi excese ne-au adus în această mizerie teribilă”.

Folosirea cocainei produce stări de exuberanţă iraţională în care tendinţa este de a vorbi foarte convingător despre lucruri foarte puţin cunoscute. Fostul preşedinte al Rezervei Federale americane Alan Greenspan a descris bula creditului ca fiind rezultatul unei “exuberanţe iraţionale”.

Dealerii pot fi mai convingători când vând “arme financiare absurde de distrugere în masă” după ce consumă un narcotiv care măreşte încrederea în sine precum cocaina. De asemenea, doar “bufonii distruşi de consumul de cocaină” ar cumpăra titluri financiare garantate cu ipoteci de miliarde de dolari când e evident că implozia bulei imobiliare este iminentă.

Biroul lui Bernard Lawrence "Bernie" Madoff era cunoscut drept “Polul Nord” din cauza cantităţilor mari de “zăpadă” găsite acolo. Madoff, fost preşedinte al bursei de acţiuni Nasdaq, este autorul celei mai mari fraude financiare din istoria SUA. Cei mai mulţi bancheri pot povesti că Jimmy Cayne, un fost director general al Bear Stearns, avea o sticlă etichetată drept medicament anti-aciditate, dar plină cu cocaină.

Doctorul Chris Luke de la spitalul universităţii irlandeze Cork, care a studiat efectele cocainei asupra bancherilor, spune că “figuri proeminente din cercurile financiare şi politice au luat decizii iraţionale în urma megalomaniei produse de consumul de cocaină”.

El a concluzionat că “oamenii au luat decizii nebuneşti şi au crezut că au dreptate 110%...ceea ce a prvocat actualul haos”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO