Business Internaţional

CME preia integral controlul postului ceh TV Nova

03.06.2005, 19:13 20

Central European Media Enterprises (CME) a preluat integral controlul postului de televiziune ceh TV Nova, valoarea totala a tranzactiei fiind de 898 mil. $ (732,6 mil. euro), potrivit unui comunicat al companiei.

TV Nova a realizat, anul trecut, un profit inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, depreciere si amortizare (EBITDA) de aproape 99,4 mil. $, ceea ce inseamna ca pretul de achizitie este de 9,4 ori mai mare decat acest indicator.

"Am achizitionat intreaga companie la un raport intre pret si EBITDA mult mai mic decat cel pe care il anticipam la anuntarea acordului, in decembrie 2004", a declarat directorul executiv al CME, Michael Garin.

La sfarsitul anului trecut, CME a incheiat un acord pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni la postul ceh de televiziune TV Nova, valoarea tranzactiei fiind de 642 mil. $ (482 mil. euro).

In baza acordului, CME urma sa preia 85% din participatiile PPF - actualul proprietar al TV Nova - la companiile controlate de acest grup care sunt implicate in activitatile de operare ale postului de televiziune.

Astfel, CME urma sa detina cel putin 56% din capitalul TV Nova Group.

Tranzactia pentru preluarea integrala a TV Nova include plata a 216,4 milioane de dolari sub forma de lichiditati pentru exercitarea optiunii de a achizitiona si restul de 15% din actiunile postului de televiziune controlat de PPF.

Pe de alta parte, CME a cumparat si intreaga participatie a regizorului de film Peter Krsak la societatea care detine licenta de operare a TV Nova, respectiv CET 21. Grupul american mai asteapta aprobarea Consiliului Audiovizualului din Republica Ceha pentru transferul a doua pachete de cate 1,25% din capitalul CET 21.

In urma acestor tranzactii, CME va detine integral TV Nova, considerat de catre Michael Garin drept "un activ fantastic", in conditiile in care este reteaua de televiziune cu cea mai mare audienta din Europa pe durata unei zile.

In Romania, CME este principalul actionar al posturilor de televiziune PRO TV, Acasa TV si PRO Cinema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO