Business Internaţional

Ciudăţeniile la care recurg statele europene pentru protejarea sistemului bancar: Italia vinde băncilor barăcile armatei primind în schimb propria datorie

Ciudăţeniile la care recurg statele europene pentru protejarea sistemului bancar: Italia vinde băncilor barăcile armatei primind în schimb propria datorie

Autor: Bogdan Cojocaru

21.12.2011, 00:06 1320

Teama de noi bailout-uri în fragilul sistem bancar a împins guvernele europene la măsuri neobişnuite pentru ajutarea băncilor cu probleme. În Italia, guvernul încurajează băncile să cumpere proprietăţi de stat, care sunt apoi închiriate autorităţilor, iar în Portugalia executivul împrumută bani de la instituţiile de credit, o parte din ei fiind utilizaţi pentru rambur­sarea datoriilor pe care companiile de stat le au la bănci.

La măsuri ciudate de sprijin au recurs şi guvernele din Germania şi Spania, în încercarea de a evita postura jenantă de a folosi din nou banii contribuabililor pentru salvarea băncilor, scrie publicaţia americană The Wall Street Journal.

Expunerea mare a unora dintre băncile europene la datoriile suverane ale statelor cu probleme şi problemele financiare ale statelor de origine au făcut ca investitorii să se ferească de acţiunile instituţiilor de credit. În aceste condiţii, forţarea băncilor să-şi consolideze capitalul de către autorităţile de control din domeniu, de frica unei noi crize bancare, nu face decât să amplifice problemele instituţiilor de credit. De la începutul anului, indicele bancar Stoxx Europe600 a scăzut cu 44,47%.

În lipsă de surse sigure de finanţare, băn­cile sunt nevoite să apeleze la ajutorul statului. Măsurile neortodoxe de sprijin vin însă în contextul în care statele din zona euro fac eforturi pentru a ţine sub control cos­turile de finanţare încercând să convingă investitorii în obligaţiuni suverane că au o si­tuaţie financiară sustenabilă. De ase­me­nea, eventualele bailout-uri bancare sunt nocive pe plan politic după ce politicienii au sus­ţinut şi susţin că sistemele bancare sunt sănătoase.

Italia face exces de imaginaţie pentru a ajuta băncile

Guvernul italian se numără printre cele mai inovatoare în a găsi mijloace de a furniza băncilor fonduri noi sau de a protaja capitalul acestora.

Guvernul vinde băncilor proprietăţile nedorite precum cazarme ale armatei şi clădiri de birouri. Băncile plătesc pentru achiziţii cu obligaţiuni guverna­mentale. Guvernul închiriază de la institu­ţiile de credit aceste proprietăţi, incluse de bănci în instrumente financiare garantate cu active. Băncile pot folosi aceste instrumente ca garanţii pentru împrumuturi accesate de la BCE.

Cele mai mari cinci bănci din Italia deţineau la finele lunii septembrie obligaţiuni guvernamentale italiene de 156 miliarde euro. Reducerea dramatică a valorii acestor titluri a trezit neîncredere în viabilitatea băncilor. Schema este benefică şi pentru stat, care scapă astfel de activele pe care nu le vrea şi îşi reduce datoria uriaşă.

"Multe din aceste scheme obscure par să fie limitate ca mărime şi nu rezolvă în întregime problemele băncilor", a afirmat Jacques Cailloux, analist la Royal Bank of Scotland.

În Germania, Commerzbank negociază cu ministerul de finanţe transferarea acti­velor cu probleme ale diviziei de finanţare imobiliară la o "bancă rea" administrată de stat. Banca şi guvernul încearcă să dea schemei o structură care să nu poată fi considerată bailout.

În Spania, guvernul a utilizat 5,2 mld. euro din fondul ţării de garantare a de­pozitelor pentru a recapitaliza banca Caja de Ahorros del Mediterraneo. Madridul spune că utilizarea acestei surse de finanţare lasă intacte obiectivele bugetare pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO