Business Internaţional

Citigroup si Merrill Lynch raporteaza pierderi de 5,9 mld. euro

19.10.2008, 17:02 14

Citigroup si Merrill Lynch au lansat un avertisment cu privire la cresterea economica din SUA, prin anuntarea unor pierderi in valoare totala de 5,9 mld. euro (8 mld. $) in cel de-al treilea trimestru al anului fiscal, scrie Financial Times.

"Cred ca incepem sa observam o restrangere semnificativa in activitatea economica din SUA, care va afecta si cresterea economica restul lumii", a declarat John Thain, presedinte si CEO al bancii Merrill Lynch.
Grupul financiar Merrill a fost preluat luna trecuta de catre Bank of America, cea mai mare banca de retail din SUA. Merrill Lynch a raportat pierderi nete de 5,2 mld. dolari in cel de-al treilea trimestru, cauzate in principiu de reducerea valorii contabile a activelor si de pierderile din credite si din instrumentele financiare complexe. Pierderile au totalizat 7 mld. euro (9,5 mld. dolari), incluzand pierderile din vanzarile instrumentelor financiare din sectorul ipotecar in iulie, precum si pierderile din detinerea de actiuni la Fannie Mae, Freddie Mac si Lehman Brothers.
Merrill, care a avut investitii in valoare de 40 mld. $ in sectorul ipotecar, si-a modificat drastic activele in ultimele luni. Banca a anuntat ca a realizat un progres semnificativ in reducerea riscurilor, reducandu-si 98% din expunerea in segmentul subprime.
Merrill va primi 10 mld. $ in actiuni preferentiale si garantii ale Guvernului, aceasta fiind o parte din planul de salvare a sistemului bancar adoptat de Ministerul Finantelor.
Thain crede in efectul benefic al injectiilor de capital, alaturi de alte initiative prin care sa se garanteze noile datorii ale bancilor si deblocarea pietelor pentru imprumuturi pe termen scurt vor reduce problemele de pe piata creditelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO