Business Internaţional

Citigroup: pierderi de 24 mld. $, 20.000 de angajati afara

Citigroup: pierderi de 24 mld. $, 20.000 de angajati afara

Citi ar putea concedia pana la 20.000 de angajati pentru a-si reduce costurile

15.01.2008, 17:33 16

Citigroup ar putea suferi pierderi de 24 de miliarde de dolari (16,25 mld. euro) printr-o noua operatiune de reducere a valorii contabile a activelor (writedown), pe fondul tensiunilor din pietele de credit, conform unui raport publicat de postul american de televiziune CNBC.
Mai mult, banca americana vrea sa puna in aplicare un plan drastic de redresare financiara care prevede concedierea a circa 20.000 de angajati, pentru a reduce nivelul costurilor si pentru a strange fonduri. Forta de munca a Citigroup totalizeaza 327.000 de angajati.
Planul de restructurare al companiei va fi anuntat in cursul zilei de astazi, concomitent cu anuntarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al patrulea din 2007. De asemenea, Citigroup ar putea anunta reducerea dividendelor acordate actionarilor.
Institutia de credit intentioneaza sa stranga aproximativ 15 miliarde de dolari (10,15 miliarde de euro), de la diversi investitori straini si americani, printre acestia aflandu-se si printul saudit Alwaleed bin Talal, cel mai mare actionar individual al Citigroup. Alwaleed detine o participatie la Citi inca de la inceputul anilor '90. In urma cu peste 12 ani, printul a contribuit la elaborarea unui plan de salvare a bancii. Potrivit Wall Street Journal, Alwaleed isi va pastra o participatie sub 5% in cadrul institutiei de credit pentru a evita sa fie investigat de organismele de reglementare in domeniu.
Se asteapta ca si China Development Bank (CDB) sa investeasca circa doua miliarde de dolari (1,35 miliarde de euro) in Citigroup, scrie Wall Street Journal. Investitia ar putea fi alocata in schimbul unor obligatiuni convertibile acordate de Citigroup, noteaza WSJ, care citeaza surse din cadrul institutiei de credit chineze. Informatia nu a fost insa confirmata purtatorul de cuvant al bancii chineze. "Nu am nicio informatie referitoare la acest subiect", a declarat purtatorul de cuvant Yang Hua.
In plus, Citigroup ar putea decide vanzarea unei divizii a grupului, a relatat CNBC saptamana trecuta.
Citigroup detine marcile Citibank, CitiFinancial, Primerica, Smith Barney si Banamex. In Romania, grupul este prezent din 1996, prin Citibank.
O alta banca americana aflata in dificultate din cauza turbulentelor din pietele financiare este Merrill Lynch. Se asteapta ca institutia de credit sa anunte pierderi intre 10 si 20 de miliarde de dolari pe fondul expunerii la creditele ipotecare subprime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO