Business Internaţional

Citic Pacific a pierdut pariul cu dolarul australian

23.10.2008, 15:36 33

Un director executiv din Hong Kong este absolut sigur de faptul ca evolutia actuala a dolarului australian va cauza companiei Citic Pacific - o corporatie-gigant listata la Bursa din Hong Kong, dar aflata partial in proprietatea statului chinez - pierderi de aproximativ 2 mld. dolari (1,55 mld. euro), scrie Financial Times.
Presedintele Citic Pacific, Larry Yung, a afirmat ca pierderile ar putea fi provocate de schimburile comerciale neautorizate realizate de directorul de finante al grupului, Leslie Chang, care a fost deja concediat.
Yung a mai precizat ca Citic Pacific l-a concediat si pe Chi Yin Chau, auditorul financiar al companiei, pentru faptul ca nu a supravegheat suficient de atent activitatea lui Chang.
In cadrul unei conferinte de presa, Young a afirmat ca "este regretabil ca politicile si procedurile de management al riscurilor nu au fost respectate". Chang si Chau nu au putut fi contactati pentru a oferi comentarii pe acest subiect.
Pierderile totale pe care le-ar putea inregistra Citic Pacific sunt de 1,89 mld. dolari (1,47 mld. euro), potrivit oficialilor companiei.
Suma este cu aproximativ o treime mai mare decat castigurile totale ale grupului chinez pe anul 2007.
Problemele care tin de controlul riscurilor nu reprezinta ceva nou in Asia. In 2004, compania China Aviation Oil din Singapore, care se ocupa cu vanzarea petrolului avand actiuni listate la Bursa din Singapore, a inregistrat pierderi de pana la 550 mil. dolari, dupa ce a folosit titluri derivate pentru a specula nivelul pretului titeiului.
In 2005, o companie care comercializa metale, avand in administrare si rezervele strategice de bunuri ale Chinei, a suportat pierderi de aproximativ 600 de milioane de dolari, dupa ce a recurs la vanzari de cupru pe bursa londoneza de metale. Compania chineza a mizat pe faptul ca pretul cuprului va scadea, insa nu s-a intamplat asa.
Anumiti investitori si analisti sunt ingrijorati de faptul ca din partea corporatiilor asiatice prinse pe picior gresit ar putea veni si alte vesti rele.
"Una dintre problemele administrarii corporatiilor din Asia este aceea a controalelor interne foarte indulgente", afirma Jamie Allen, secretarul general al Asociatiei de administrare a corporatiilor asiatice.
Totusi, a adaugat el, ceea ce s-a intamplat la Citic Pacific este oarecum surprinzator, avand in vedere faptul ca respectiva companie are o echipa de management foarte bine vazuta.
Presedintele grupului chinez a incercat sa ii asigure pe investitori ca nu a fost descoperita nicio frauda, adaugand si ca Citic Pacific intentioneaza sa suporte toate pierderile in acest an, pentru a preveni ca investitiile proaste sa reduca foarte mult profiturile in 2009. In ciuda acestor asigurari, analistii se asteapta la o scadere a valorii actiunilor companiei la inchiderea bursei din Hong Kong. Luni, dupa ce s-a inchis bursa, titlurile companiei valorau 14,52 dolari Hong Kong fiecare (1,87 dolari, 1,45 euro), fiind cu 67% mai scazute, comparativ cu anul trecut.
Kenny Tang, analist la compania Tung Tai Securities din Hong Kong, a declarat ca "acest exemplu arata managementul deficitar al riscurilor companiei, care va avea nevoie probabil de foarte mult timp pentru a recastiga increderea investitorilor".
Investitiile proaste au aparut in legatura cu o mina de fier pe care o detine Citic Pacific in vestul Australiei, companiile chineze fiind foarte interesate in a-si asigura un acces sigur la resursele naturale necesare pentru alimentarea industriei tarii.
Potrivit oficialilor companiei, Citic Pacific a vandut echipamente si rezerve de materie prima in dolari australieni. Pentru a-si finanta proiectul, Chang s-a folosit de contracte bazate pe actiuni derivate pentru a obtine profit in timpul in care dolarul american se deprecia in raport cu cel australian. Parea o investitie buna pana in momentul in care criza financiara a facut ca pretul marfurilor sa scada, iar ratele de schimb au inceput sa inregistreze fluctuatii puternice.
Compania Citic Pacific, care se ocupa de afaceri in domenii diverse, de la proprietati imobiliare, infrastructura, aviatie, energie pana la fabricarea otelului, a raportat ca a devenit constienta de pericolul fluctuatiilor cursului de schimb pe 7 septembrie si a incercat sa finalizeze unele dintre contractele incheiate.
Compania a inregistrat probabil si mai multe probleme atunci cand dolarul australian s-a depreciat in aceasta luna.
Una dintre cele mai mari surprize pe care le-a adus cu sine criza financiara internationala a fost aprecierea dolarului american, care are de castigat de pe urma faptului ca investitorii din toata lumea au realizat investitii riscante cu bani imprumutati.
Dolarul australian a scazut cu aproximativ 29% in raport cu dolarul american din luna iulie, cand preturile reduse ale marfurilor l-au facut sa se prabuseasca de la nivelul record al acestui an de 97,85 centi australieni, cat valora 1 dolar american.
Compania detinuta de stat care a pus bazele Citic Pacific, Citic Group, a fost de acord sa intervina oferind grupului cu probleme un imprumut de 1,5 miliarde de dolari. Citic Group detine in prezent 29% din compania Citic Pacific.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO