Business Internaţional

Ciprul vrea să ofere Europei o alternativă la gazele ruseşti

O instalaţie GNL în Cipru ar putea procesa şi gaze venite din altă parte a bazinului Levant, o zonă care ar putea avea 3,45 de mii de miliarde de metri cubi de gaze. Foto Shutterstock

O instalaţie GNL în Cipru ar putea procesa şi gaze venite din altă parte a bazinului Levant, o zonă care ar putea avea 3,45 de mii de miliarde de metri cubi de gaze. Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

20.05.2014, 00:02 2521

Forajele de adâncime pe care Ciprul le va realiza anul acesta în Marea Mediterană ar putea oferi Europei o modalitate de a reduce dependenţa de energia cumpărată din Rusia, au anunţat autorităţile cipriote, citate de Bloomberg.

Ciprul are rezerve dovedite de gaze naturale de 170 de miliarde de metri cubi şi speră să găsească încă 140 de miliarde de metri cubi de gaze, a declarat ministrul energiei George Lakkotrypis.

O astfel de descoperire, echivalentul a aproximativ un sfert din dimensiunea uriaşului zăcământ de gaze Leviathan descoperit de Israel, ar permite ţării să continue planurile pentru construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL).

O instalaţie GNL în Cipru ar putea procesa şi gaze venite din altă parte a bazinului Levant, o zonă care ar putea avea 3,45 de mii de miliarde de metri cubi de gaze. Dacă vor putea fi extrase, aceste resurse vor putea fi transportate pe mare spre pieţele din Europa de Vest, a căror aprovizionare este în prezent în pericol din cauza crizei din Ucraina. Rusia, care furnizează aproximativ 15% din necesarul regiuni prin conductele din epoca sovietică construite pe teritoriul vecinului vestic, a ameninţat că va tăia livrările de gaze începând cu luna iunie.

Ciprul va avea „o idee destul de bună“ despre ce va face cu rezervele sale de gaze şi petrol în următoarele  12 până la 15 luni, după ce companii precum Eni, din Italia, Koreea Gas, din Coreea de Sud, şi Total, din Franţa, vor începe explo­rarea acestor rezerve, a spus Lakkotrypis într-un interviu din data de 14 mai.

Eni şi Kogas vor începe explorarea intensivă în câteva săptămâni în baza licenţelor emise pentru perimetrele 2, 3 şi 9, o sesiune care va dura între 12 şi 18 luni, a spus Lakkotrypis. Total, care deţine licenţele pentru perimetrele 10 şi 11, va începe explorarea în a doua jumătate a anului viitor.

Noble Energy, din SUA, a descoperit rezerve dovedite de până la 170 de miliarde de metri cubi de gaze în câmpul Afrodita şi va mai fora şi în lotul 12, a spus Lakkotrypis.

 

Gazele israeliene

Noble a fost, de asemenea, responsabil pentru descoperirea în 2010 a Leviathan, pe atunci cea mai mare descoperire din lume într-un deceniu. Anul trecut Ciprul a purtat discuţii cu exploratorul din Houston despre posibilitatea de a procesa gazele din sectorul israelian la o instalaţie GNL cipriotă pentru a le exporta.

O instalaţie GNL necesită investiţii de 6-10 miliarde de euro.

Cipru discută cu „mari instituţii financiare care şi-au exprimat interesul de a participa“ la acest proiect, a spus Lakkotrypis.

„Cea mai presantă prioritate este de a face o altă descoperire“ înainte de a căuta opţiuni de finanţare, a spus ministrul. „Forajele marine de foarte mare adâncime implică un risc ridicat şi probabilitatea de succes este destul de scăzută.“

Cipru negociază termenii şi condiţiile pentru operarea unei instalaţii de GNL cu Noble şi va lua o decizie finală privind investiţia în 2016-2017, a spus el.

 

Disputa turcească

În cazul în care nu se găsesc rezerve suficiente, alte opţiuni, inclusiv conductele către instalaţiile GNL deja existente în ţările vecine, sunt de luat în considerare. „Noi nu excludem nimic, dar instalaţia de pe coastă este prioritatea noastră numărul unu.“

O conductă către Turcia nu este o opţiune, cu excepţia cazului în care ţările reuşesc să-şi rezolve disputa teritorială. Din 1974, când Turcia a invadat insula, ţara a fost împărţită în Republica Ciprului în sud, recunoscut pe plan internaţional, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord. O nouă rundă de discuţii pentru reîntregire a intrat acum într-o „fază importantă“, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Energia este una dintre principalele surse potenţiale de creştere pentru economia Ciprului, aflată într-o recesiune profundă care a urmat unui plan internaţional de salvare de 10 miliarde de euro venit la pachet cu măsuri stricte de austeritate şi impunerea de pierderi pentru deponenţii bancari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO