Business Internaţional

Cine va da startul creşterii dobânzilor, SUA sau Marea Britanie?

Cine va da startul creşterii dobânzilor, SUA sau Marea...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2015, 00:02 887
Ultima dată când Rezerva Federală americană a majorat dobânzile de referinţă a fost în urmă cu nouă ani, iar vestea creşterii a fost la acea vreme atât de lipsită de importanţă încât în multe publicaţii au trata-o ca subiect de umplutură.

A fost a 17-a creştere în mai mult de doi ani, iar toată lumea se aştepta ca Fed să facă un astfel de pas, scrie The Telegraph.

„Traderii mai tineri nici măcar nu-şi amintesc când a majorat ultima dată Fed dobânzile”, spune Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank.

Cu toate acestea, o întrebare care ţine pieţele ca pe ace este când vor începe dobânzile să crească în SUA. De aceea, analiştii şi investitorii caută indicii în absolut orice, de la istorie la declaraţii şi istorie la date statistice.

În 2014 aproape toată lumea era convinsă că Banca Angliei va da startul creşterilor, dar prăbuşirea preţurilor petrolului şi impactul acestora asupra inflaţiei au determinat oficialii instituţiei britanice să amâne prima majorare. Istoria arată că Banca Angliei şi-a înăsprit întotdeauna politica monetară după ce Fed a dat tonul. În prezent, pieţele anticipează că Fed va sparge gheaţa aproape de sfârşitul acestui an, iar Banca Angliei se va urni nu mai devreme de primul trimestru din 2016. Cine face prima mişcare ţine mai mult de simbolism, este ceva care ar arăta care economie şi-a revenit atât de mult încât poate suporta majorările de dobânzi.

Preşedintele Fed Janet Yellen a sugerat explicit că ratele de dobândă ale fondurilor acordate de bancă vor fi mai mari până la sfârşitul anului. Ea a avertizat că dacă ezită , banca va fi forţată să se mişte mai repede ulterior. Cel mai puternic bancher al lumii ar prefera să ia startul mai devreme şi să mergă mai încet decât să înceapă târziu şi să accelereze periculos. Pieţele financiare, încurajate de datele pozitive despre economia americană, par să aibă încredere în vorbele lui Yellen şi iau în calcul prima majorare de dobândă în decembrie.

Peste Ocean, datele privind inflaţia continuă să dezamăgească. Temerile sunt că scăderea preţurilor petrolului poate duce la deflaţie, iar majorarea dobânzilor în acest mediu poate înrăutăţi situaţia. Deflaţia poate fi la început bună pentru puterea de cumpărare, dar dacă persistă poate descuraja investiţiile companiilor şi le poate obliga pe acestea să-şi reducă producţia şi să-şi concedieze din angajaţi. Petrolul mai ieftin a influenţat mai mult inflaţia din Marea Britanie decât pe cea din SUA.

Guvernatorul Băncii Angliei, canadianul Mark Carney, a indicat că dobânzile vor începe probabil să crească spre sfârşitul anului. Însă luarea unei decizii privind dobânzile este îngreunată şi de aprecierea lirei sterline, care luna trecută a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai ţării. Aprecierea face importurile mai ieftine, dar reduce cererea externă pentru produsele britanice. Banca Angliei îşi va anunţa joi noile prognoze privind inflaţia, notează Reuters.

„Nu contează pentru economia reală dacă dobânzile vor începe să crească în septembrie, decembrie sau martie. Contează însă ritmul şi amploarea acestor creşteri”, a explicat Eric Liu, analist la Vanda Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO