Business Internaţional

Cine va câştiga piaţa? Comcast aruncă 31 de miliarde de dolari în lupta cu mogulul Rupert Murdoch şi cu Walt Disney pentru gigantul media Sky

Cine va câştiga piaţa? Comcast aruncă 31 de miliarde...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2018, 16:27 9560

Comcast, cel mai mare operator de televiziune prin cablu din Statele Unite, a oferit 31 de miliarde de dolari pentru gigantul media Sky, întrând în luptă cu mogulul Rupert Murdoch şi cu Bob Iger de la Walt Disney în încercarea de a deveni cel mai mare grup european de servicii de televiziune, potrivit Reuters.

Cea mai mare companie de entertainment din lume, care deţine deja NBC şi Universal Pictures, a oferit 14,15 euro per acţiune, semnificativ mai mult decât preţul de 12,17 euro pe care compania Fox a pus-o pe masă.

Oferta îl pune pe Brian L. Roberts de la Comcast într-o confruntare a ofertelor împotriva lui Murdoch, mogulul de 86 de ani care a ajutat la lansarea Sky în Marea Britanie. De asemenea, Iger este un rival vechi de-al companiei, după ce Comcast a încercat şi a eşuat să cumpere Disney în 2004 pentru suma de 54 de miliarde de dolari.

Disney s-a oferit să cumpere Sky împreună cu alte active pentru suma de 52 de miliarde de dolari.

Magnaţii din media au fost forţaţi să îşi regândească strategiile pe termen lung după ce platformele de streaming precum Netflix şi Amazon au înregistrat un succes răsunător.

Acţiunile companiei Sky au crescut cu 21%, ajungând la 15,10 dolari, ceea ce indică aşteptările investitorilor cu privire la un viitor război al licitaţiilor în lupta pentru compania care furnizează programe de sport, filme şi alte tipuri de conţinut în 23 de milioane de gospodării din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Italia şi Austria.

„Sky şi Comcast sunt o potrivire perfectă: amândoi suntem lideri de piaţă în ceea ce înseamnă crearea şi distribuirea de conţinut”, a transmis CEO-ul Comcast. „Credem că Sky este o companie extraordinară”.

Rupert Murdoch deţine deja 39% din Sky şi s-a oferit să cumpere restul de 61% în decembrie 2016, însă tranzacţia a fost oprită de organele de reglementare care considerau că mogulul media ar fi avut prea multă influenţă în Marea Britanie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO