Business Internaţional

Cine sunt oamenii care profită de pandemia de coronavirus pentru prelua controlul asupra ţărilor lor. Unul dintre cei mai periculoşi se află chiar la graniţa cu România

Cine sunt oamenii care profită de pandemia de...

Autor: Andra Stroe

11.04.2020, 08:01 781

Pe măsură ce Covid-19 blochează economii din toată lumea, unii lideri mondiali au descoperit că pot profita de ocazie pentru a-şi consolida puterea. În Ungaria a fost aprobat luni un proiect de lege care a înmânat premierului Viktor Orban puterea de a guverna prin decret, pe termen nelimitat.

Astfel, i dă acestuia autoritatea să pedepsească jurnaliştii dacă guvernul consideră că raportarea nu este exactă şi permite guvernului să pedepsească aspru şi cetăţenii pentru încălcarea regulilor impuse. De asemenea, proiectul împiedică organizarea alegerilor sau a referendumurilor în perioada în care măsurile sunt în vigoare, scriu cei de la CNN. 

Această mişcare a condus la o serie de apeluri către Uniunea Europeană, fostul prim-ministru al Italiei, Matteo Renzi, sugerând ca blocul să scoată Ungaria dacă măsurile nu vor fi revocate - ceva ce este însă mult mai uşor de spus, sau mai bine zis de propus, decât de făcut. Mişcarea lui Orban este poate cea mai flagrantă preluare a puterii care va avea loc în timpul acestei pandemii. Cu toate acestea, alţi lideri puternici au descoperit posibilitatea de a acapara o mai mare autoritate.

În Filipine, preşedintele Rodrigo Duterte - un bărbat care îşi arestează criticii şi care s-a lăudat că a ucis personal nişte suspecţi de crimă în timp ce era primar al oraşului Davao – a profitat preluând puterea atribuită în situaţiile de urgenţă, care îi oferă un control mai mare asupra serviciilor publice.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO