Business Internaţional

Cine sunt cei trei miliardari din spatele unuia dintre cei mai mari producători de ventilatoare din lume, care în numai şapte zile s-au îmbogăţit cu 7,3 miliarde dolari

Cine sunt cei trei miliardari din spatele unuia dintre...

Autor: Alex Ciutacu

03.04.2020, 19:56 6079

În timp ce pandemia de coronavirus şi măsurile a dat peste cap economiile lumii, pieţele financiare şi averile personale, trei fondatori din spatele unui producător de ventilatoare au câştigat cumulat încă 7,3 miliarde dolari la începutul anului, potrivit Bloomberg.

Acţiunile companiei Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics au crescut cu circa 41% de la începutul anului, stimulate de o creştere abruptă a cererii pentru ventilatoare.

COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, a umplut spitalele cu pacienţi care au dificultăţi de respiraţie.

Singaporeanul Li Xiting, preşedinte al companiei şi cel mai bogat om din stat, s-a îmbogăţit cu încă 3,7 miliarde dolari de la începutul anului, ceea ce îi aduce astăzi o avere estimată la 12,7 miliarde dolari.

Astfel, el a intrat în top cinci creşteri de avere pe 2020, în timp ce averea lui Jeff Bezos – cel mai bogat om din lume – a crescut cu 3,4 miliarde dolari, iar cea a lui Bill Gates a scăzut cu 15,3 miliarde dolari.

Ceilalţi doi oameni din spatele companiei Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics sunt din Hong Kong.

Hu Xang ş-a măruit averea cu 2,97 miliarde dolari, ajungând la 10,35 miliarde dolari, în timp ce Cheng Minghe a câştigat 660 milioane dolari, ajungând la o avere totală de 2,27 miliarde dolari.

Criza gobală de sănătate a dat naştere unui deficit de ventilatoare la nivel global, întrucât medicii se bazează pe aceste echipamente pentru a-i ţine în viaţă pe pacienţii în stare critică, deoarece aceştia nu mai pot respira.

În timp ce companii precum Ford Motor şi General Motors s-au grăbit să contribuie la producţie, Li Wenmei, membră a board-ului companiei Mindray, a atras atenţia că cererea la nivel global este de cel puţin 10 ori mai mare decât ceea ce se regăseşte în spitale la momentul actual.

Numărul de morţi cauzate de COVID-19 a depăşit 56.000 la nivel global, cu peste 1 milion de îmbolnăviri cauzate de coronavirus.

Până luna trecută, ventilatoarele Mindray nu aveau aprobare de la autorităţile americane (FDA), însă acestea au fost autorizate de urgenţă printr-o procedură simplificată gândită pentru criza COVID-19.

Mindray produce 3.000 de ventilatoare pe lună şi nu este singurul producător din China într-o astfel de situaţie. Tot luna trecută, FDA-ul a aprobat de urgenţă ventilatoarele producătorului chinez Beijing Aeonmed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO