Business Internaţional

Cine respectă până la urmă "regula de aur"?

Cine respectă până la urmă "regula de aur"?

Foto: AFP

Autor: Adrian Voicu

13.12.2011, 15:28 664

În acest moment nicio ţară din UE nu respectă "regula de aur" privind deficitul structural de maxim 0,5%, cu excepţia Estoniei, Luxemburgului şi Finlandei, scrie Les Echos.

Şi, deşi măsurile au fost anunţate joi, acestea fac de fapt parte din propunerile de întărire a coeziunii dintre ţările UE, care datează din martie 2011.

De altfel, ele au fost chiar aprobate sub numele "6 pack" de Parlamentul European la sfârşitul lui septembrie.

Totuşi, în ciuda întâietăţii pe care şi-o dă Franţa şi Germania în elaborarea "regulii de aur", conform datelor oferite Comisiei Europene deficitul structural al Franţei pentru 2011 este de 4,7%.

De asemenea, pentru Germania, obiectivul de respectare a "regulii de aur" este 2016.

"Totuşi, adoptarea acestei reguli este un indicator al voinţei Europei de a avansa către integrare", afirmă economistul-şef al Deutsche Bank, Gilles Moec.

În proiectul pentru bugetul pe 2012, Guvernul României a stabilit un deficit bugetar pe cash de 1,9%, iar preşedintele Traian Băsescu a spus că acesta nu va fi modificat, fără să explice clar de ce.

Diferenţa dintre cele două deficite - structural şi pe cash - o reprezintă faptul că cel structural (ajustat cu creşterea/scăderea economică) este mai mic decât cel pe cash (calculat ca diferenţă dintre cheltuieli şi venituri) în condiţii de creştere economică. În contextul în care România îşi asumă o creştere de 2% din PIB pentru anul viitor şi dacă respectă principiul impus de liderii europeni, Guvernul ar trebui să îşi asume un deficit bugetar pe cash de 1% din PIB în 2012, ceea ce ar însemna că trebuie reduse cheltuielile bugetului de stat cu aproximativ un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO