Business Internaţional

Cine poate salva Ucraina?

24.02.2009, 17:45 13

Situatia economica fragila cu care se confrunta Ucraina da mari batai de cap tarilor occidentale.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, desi poate discuta liber despre modalitatile de abordare si solutiile pentru criza economica globala sau despre relatiile cu Rusia, cand vine insa vorba de criza din Ucraina, ramane fara cuvinte. "Nu putem oferi raspunsuri la orice problema", a spus el.
Grivna, moneda nationala a Ucrainei, a scazut puternic ieri, indreptandu-se vertiginos spre un nivel minim record in raport cu dolarul american, dupa ce firma de rating Moody's a anuntat ca ar putea reduce ratingul de tara ca urmare a luptelor politice ce zadarnicesc eforturile menite sa ajute statul sa tina piept crizei financiare, scrie Bloomberg.
Moneda a coborat 3%, pana la un raport de 9,2325 grivne pentru un dolar in cadrul sedintei de tranzactionare de la Kiev, aproape de minimul de 9,1000 grivne pentru un dolar inregistrat in decembrie. In ultimele sase luni moneda ucraineana a pierdut pana la 50% in fata dolarului, ca urmare a reducerii cererii pentru exporturi si a lipsei creditelor straine.
Aceste conditii au provocat Ucrainei prima contractare a economiei din ultimul deceniu. Situatia a fost accentuata de disputele de pe scena politica - dintre presedintele Victor Iuscenko si primul-ministru Iulia Timosenko - dispute care provoaca intarzierea adoptarii unor masuri pertinente cu privire la solutionarea crizei.
Livrarea celei de-a doua transe a creditului oferit de Fondul Monetar International Ucrainei a fost suspendata, in timp ce guvernul discuta aprig daca deficitul bugetar ar trebui sa se situeze la 1 sau la 3% din Produsul Intern Brut. FMI va permite ca nivelul sa fie de 3% doar daca statul va putea gasi surse suplimentare de finantare.
Anders Aslund, fost consilier al guvernului ucrainean, este mai sangvin decat Steinmeier si crede ca s-a atins nivelul critic de deteriorare a conditiilor economice. El adauga insa ca alte 5 mld. dolari (mld. euro) - cu exceptia ajutorului primit de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala - sunt necesare pentru a echilibra deficitul balantei de plati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO