Business Internaţional

Cine poate deveni CEO al UniCredit? Andrea Orcel, care a condus divizia de investiţii a UBS, Fabio Gallia, şeful Fincantieri, sau Carlo Vivaldi, codirector operaţional în UniCredit, sunt pe listă

În imagine, Jean Pierre Mustier, cel care pleacă de la şefia grupului italian UniCredit în acest an

În imagine, Jean Pierre Mustier, cel care pleacă de la şefia grupului italian UniCredit în acest an

Autor: Alex Ciutacu

20.01.2021, 13:08 349

Cursa pentru înlocuirea lui Jean Pierre Mustier la şefia grupului italian UniCredit prinde avânt, în contextul în care instituţia bancară a ajuns a o listă scurtă de doar trei sau patru nume, conform unor surse citate de Bloomberg.

Banca încearcă acum să găsească un succesor pentru Jean Pierre Mustier înainte de termenul autoimpus de 10 februarie.

Principalele variante ale grupului italian sunt: Andrea Orcel, fostul şef al diviziei de investiţii din cadrul UBS, Fabio Gallia, director general al Fincantieri şi Carlo Vivaldi co-director operaţional în cadrul grupului UniCredit.

Dintre aceştia, Andrea Orcel se bucură de susţinere din partea unora dintre investitorii instituţionali străini ai UniCredit, dar şi din partea unor acţinari italieni, precum Fundaţia CariVerona, sau Leonardo del Vecchio, fondatorul Luxottica.

Grupul UniCredit a început luna trecută procesul de căutare pentru un CEO cu profil internaţional şi cunoştinţe legate atât de pieţele financiare europene, cât şi despre banking-ul comercial, corporate şi de investiţii. Mustier, care şi-a anunţat plecarea în noiembrie, va rămâne alături de grupul italian până când contractul său se va termina în luna aprilie, sau până când italienii vor găsi un înlocuitor.

În ciuda faptului că este sprijinit de unii dintre investiori, Andrea Orcel se confruntă şi cu o serie de provocări în drumul spre şefia UniCredit. Bancherul a dat în judecată Banco Santander din Spania pentru suma de 100 de milioane de euro, după ce banca a anunţat că îl angaja anul trecut, înainte de a se răzgândi.

Fabio Galia de la Fincantieri şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Roma, cultivând relaţii apropiate cu ministerul de Finanţe şi cu entităţile deţinute de state, ceea ce i-ar putea da un avantaj în actualul peisaj politic italian. Cu toate acestea, el nu este cunoscut aşa de mult peste hotare, ceea ce reprezintă o provocare în drumul său spre şefia grupului italian.

Singurul candidat intern al UniCredit care este analizat pentru funcţie este Carlo Vivaldi, care şi-a început cariera în 1991 la una dintre băncile care au fost absorbite de grupul italian în 1998. El a avut mai multe roluri în Italia, Turcia, Austria şi chiar în Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO