Business Internaţional

Cine pierde şi cine câştigă din acordul istoric al OPEC

Cine pierde şi cine câştigă din acordul istoric al OPEC

Autor: Bogdan Cojocaru

30.09.2016, 00:00 2441

Descrisă ca un acord istoric, înţelegerea ţărilor din cartelul producătorilor de petrol OPEC de a reduce livrările după doi ani de suprasaturare a pieţei n-a reuşit să entuziasmeze decât pentru puţin timp.

Ieri preţul petrolului avea direcţii indecise, cu cel al ţiţeiului Brent în scădere uşoară şi cel al ţiţeiului destinat pieţei americane în urcare lejeră.

OPEC nu poate controla restul de 60% din producţia mondială care nu aparţine statelor membre, iar acor­duri anterioare s-au prăbuşit. Statele OPEC sunt totuşi jucători concurenţi cu interese diferite.

Analiştii de la UBS spun că deoarece stocurile mari de ţiţei şi incertitudinile care planează asupra acordului vor persista, ei nu se aşteaptă la „creşteri accentuate ale preţurilor“. Banca progno­zează că preţul petrolului Brent va ajunge la 52 de do­lari pe baril în trimestrul IV, faţă de 49 de dolari pe baril ieri. Înainte de reuni­unea OPEC, Brentul era tran­zacţionat la 46 de dolari pe baril.

Scăderea spectaculoasă a preţurilor de când Arabia Saudită inundă pieţele cu petrol a adus bucurie şofe­rilor din Occident şi o calamitate pentru băncile centrale care se luptă cu deflaţia. Dacă traiectoria preţului petrolului se schim­bă, apar noi câştigători şi pierzători, scrie Bloomberg.

Preţurile mari au fost benefice pentru programele sociale din ţări precum Ve­nezuela şi Arabia Sau­dită.

Când cotaţiile s-au dus în jos, aceste state s-au trezit că trebuie să plătească subvenţii şi salarii pe care nu şi le mai permit. Arabia Saudită are acum cel mai ridicat deficit bugetar dintre cele mai mari 20 de economii ale lumii – poate unul dintre motivele pentru care şi-a schimbat strategia. Iran este un câştigător. Nu va trebui să reducă producţia de vreme ce exporturile sale au fost limitate de sancţiunile internaţionale în unii dintre anii în funcţie de care sunt calculate nivelurile maxime ale producţiei. Producătorii care nu fac parte din OPEC cum ar fi Rusia şi Mexic vor vedea preţurile crescând, chiar dacă nu fac parte din acordul pentru plafonarea producţiei. Însă dacă nu joacă după regulile acordului, aceste ţări riscă să strice jocul şi să-şi submineze veniturile din petrol.

Banca centrală a Japoniei şi BCE vor amândouă să impulsioneze inflaţia, aflată cu mult sub ţintele lor, să reducă povara datoriilor şi să ajute economiile devastate de crize financiare. „Petrol mai scump este o veste bună pentru Banca Japoniei. Va ajuta cu siguranţă inflaţia”, explică Simon Pianfetti, analist la SMBC Trust Bank.

La anunţarea acordului OPEC cotaţiile acţiunilor companiilor de energie au sărit în sus. Petrolul scum înseamnă mai mulţi bani pentru producători şui firmele de servicii din industria petrolieră. Aici intră şi producătorii americani de petrol şi de gaze de şist. 

Printre pierzători Bloomberg include companiikle de transport aerian, cărora creşterea preţurilor petrolului le scumpeşte combustibilul pentru avioane, şi, desigur, şoferii. Benzina se va scumpi.Dar toate acestea depind de succesul acordului OPEC.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO