Business Internaţional

Cine nu are bătrâni... să se bucure? Europa "ameninţată" de un sistem de pensii cu obligaţii de 30 trilioane de euro - Bloomberg

Cine nu are bătrâni... să se bucure? Europa "ameninţată" de un sistem de pensii de 30 trilioane de euro - Bloomberg

Foto: Octav Ganea

Autor: Adrian Voicu

11.01.2012, 10:01 1152

Chiar şi înainte de criza din zona euro, oamenii erau îngrijoraţi de bomba reprezentată de sistemul de pensii din Europa, scrie Bloomberg.

Conform publicaţiei, care citează un studiu comandat de Banca Centrală Europeană, obligaţiile de pensii ale ţărilor din Uniunea Europeană erau de cinci ori mai mari decât datoria generală combinată. Ţările analizate în raportul realizat de Universitatea din Freiburg în 2009 a indicat au obligaţii de pensii în valoare totală de 30 de trilioane de euro.

Dintre acestea, Germania are obligaţii de plată de 7,6 trilioane euro, în timp ce Franţa are 6,7 trilioane de euro.

"Aceasta este o situaţie total nesustenabilă care în mod clar trebuie întoarsă", este de părere Jacob Funk Kirkegaard, analist în cadrul Peterson Institute for International Economics din Washington.

O recesiune care ameninţă al doilea mare bloc economic din lume, împreună cu eforturile de reducere a datoriei în Europa, exacerbează riscurile financiare. Acestea, împreună cu o rată a natalităţii în scădere înseamnă o cheltuială pentru pensii în proporţie de 14% din economie până în 2060, se arată în raportul BCE.

Europa are cea mai mare proporţie de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, această proporţie fiind estimată să crească la aproape 35% până în 2050 de la 22% în 2009, conform unui raport al ONU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO