Business Internaţional

Cine îl va învinge pe Obama? Mitt Romney primeşte un sprijin decisiv din partea lui George W. Bush

Cine îl va învinge pe Obama? Mitt Romney primeşte un sprijin decisiv din partea lui George W. Bush

Autor: Iulian Anghel

28.12.2011, 16:06 646

Mitt Romney, fostul guvernator al statului Massachusetts, se detaşează de pluton în cursa pentru investitura republicană pentru Casa Albă, după ce a primi saptamâna trecută sprijinul fostului preşedinte american George W. Bush.

Romney reprezintă cea mai bună alegere pentru Partidul Republican în încercarea de a-l învinge pe Barack Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2012, susţine Bush care a stat la Casa Albă două mandate,

"Cred că Romney este cea mai bună alegere pentru noi. "Este un om bun, matur şi rezonabil - nu este un lansator de bombe", a afirmat fostul preşedinte citat de New York Times.

Sprijinul pe care Romney îl primeşte de la Bush este un important imbold pentru el, mai ales că acesta a fost anunţat cu două săptămâni înaintea debutului campaniei interne pentru desemnarea candidatului republican în cursa pentru Casa Albă. Exprimându-şi sprijinul pentru Romney, Bush i-a criticat pe doi dintre contracandidaţii săi, guvernatorul statului Texas, Rick Perry, şi fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich.

"Îmi place Perry dar nu pare să meargă în vreo direcţie", spune Bush, iar despre Gingrich afirmă: "Nu sunt apărătorul său fervent. Nu a fost lângă mine când trebuia să adoptăm legea de creştere a impozitelor."

Alegerile interne în Partidul Republican debutează în nici două săptămân în statul-cheie Iowa. Un sondaj publicat astăzi arată că în Iowa, Romney conduce în intenţiile de vot cu 25 de procente, în vreme ce un alt potenţial candidat prezidenţial, Ron Paul are 20% din intenţii, iar Newt Gingrich 17%.

În vârstă de 65 de ani, de religie mormonă, Romney s-a lansat în viaţa politică când în 1992 s-a prezentat sub culorile republicane la alegerile pentru Senat, împotriva lui Edward Kennedy. A fost bătut, dar a obţinut cel mai bun scor pe care l-a obţinut vreodată cineva care a candidat împotriva unui Kennedy - 41% din sufragii.

În 2002, ajunge guvernator al statului Massachusetts, învingându-l pe democratul Shannon O'Brien. Dar nu a mai candidat pentru un al doilea mandat. În 2004 participă activ la campania lui George W. Bush.

În alegerile primare din 2008 încearcă să obţină, alături de alţi candidaţi, învestitura Partudului Republican pentru preşedinţia SUA, dar aceasta este câştigată de John McCain, care în alegeri este învins de Barack Obama.

Acum mulţi republicani cred că Romney este unul dintre puţinii candidaţi care l-ar putea învinge pe Obama în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO