Business Internaţional

Cine este Sarah Hurwitz, femeia care a plecat din serviciul lui Hillary Clinton în 2008, iar acum stă în umbra Primei Doamne a Statelor Unite şi îi scrie acesteia discursurile devenite etalon în lume

Cine este Sarah Hurwitz, femeia care a plecat din...

Autor: Greta Bogdan

31.07.2016, 13:50 2164

Atunci când Sarah Hurwitz se aşază în faţa laptopului, îşi pune căştile în urechi şi încearcă să îşi imagineze vocea lui Michelle Obama care îi sună în minte şi care îi spune: „Nu, tranziţia aia e nepotrivită” sau „Suntem pregătiţi să spunem povestea asta într-un mod care să îi onoreze pe aceşti oameni?”

Hurwitz, cea care îi scrie Primei Doamne speech-urile, se află în serviciul familiei Obama de opt ani, iar pentru Michelle Obama exclusiv, de aproape şapte ani. Cele două au lucrat atât de aproape împreună, încât fiecare cuvânt pe care Prima Doamnă a SUA l-a rostit în public, a fost scris sau editat de Sarah Hurwitz, scrie The Washington Post.

În timp ce lucrez pentru ea acum, încerc să îi editez discursul cu ajutorul vocii ei care îmi răsună în minte, pentru că mi-a dat atât de multe feedback-uri în ultimii ani şi pentru că a fost foarte fermă cu privire la ceea ce vrea”, a declarat Hurwitz printre picături, la cafeneaua Penn Quarter, aflată la două blocuri distanţă de Casa Albă.

Hurwitz, 38 de ani, este absolventă a Facultăţii de Drept de la Harvard şi membră a staff-ului Obama încă de la început, fiind una dintre puţinele persoane care au rămas alături de familia prezidenţială la Casa Albă, după campania electorală din 2008.

Iniţial, Sarah Hurwitz a început ca şef de campanie al lui Hillary Clinton, fiind editorul principal al discursurilor sale. La două zile după ce Clinton şi-a recunoscut înfrângerea din 2008, echipa Obama a recrutat-o pe Hurwitz şi i-a oferit un job.

A fost aleasă să scrie pentru soţia candidatului Obama, chiar pe vremea când aceasta se pregătea să revină în faţa publicului, în cadrul Convenţiei de la Denver, după o perioadă în care fusese catalogată drept „furioasă”, „elitistă” şi „lipsită de patriotism”.

Hurwitz a fost ezitantă şi s-a întrebat dacă Obama îşi va pune întrebări cu privire la campania brutală desfăşurată anterior, însă nu a fost deloc aşa. În cea de-a doua întâlnire a lor au avut o conversaţie de circa 90 de minute în livingul casei familiei Obama din Chicago.

„Mi-a spus clar: <<OK, asta sunt eu. Ăsta e locul din care provin. Asta e familia mea. Astea sunt valorile mele şi asta vreau să punctez în cadrul convenţiei>>”, îşi aminteşte Hurwitz. „Mi-am dat seama atunci că Michelle Obama ştie cine este şi va şti întotdeauna ce vrea să spună”.

După un schimb de câteva schiţe în care Sarah Hurwitz a tot scris şi rescris, pe baza observaţiilor Primei Doamne, acestea au stabilit o versiune finală care descria fidel parcursul lui Michelle Obama, care a crescut în Chicago şi care, ulterior, a fost sceptică în ceea ce priveşte domeniul politicii, însă care a crezut în capacitatea soţului ei de a aduce o schimbare.

Discursul a marcat momentul în care popularitatea lui Michelle Omaba a început să crească.

Membrii care au făcut parte de-a lungul timpului din staff-urile Primelor Doamne ale Americii şi care s-au ocupat de discursurile acestora nu au rămas în istorie nici măcar în cazul lui Eleanor Roosevelt, care a avut cel puţin 1.300 de discursuri scrise.  

Astăzi, primele doamne trebuie să aibă un număr de discursuri din ce în ce mai mare, iar fiecare dintre ele trebuie să fie diferit prin abordarea aleasă.

Michelle Obama şi Sarah Hurwitz par să fi căzut de acord asupra unui anumit stil oratoric, a spus Myra Gutin, istoric american.

„Este o formă delicată de a face o sugestie. Nu este genul acela de lucru care te loveşte direct în cap”, mai spune ea.

Într-un discurs susţinut cu ocazia începutului de an universitar la Tuskegee University, în Alabama, anul trecut, Michelle Obama a abordat tema rasismului.

„La începutul campaniei electorale din 2008 a soţului meu, copiii îmi puneau tot felul de întrebări, precum ce fel de primă doamnă voi fi sau ce tip de probleme voi aborda, însă, şi prin prisma faptului că sunt Prima Doamnă de origine afro-americană am fost ţinta unor speculaţii care au încercat să îi inducă în eroare pe ceilalţi: voi fi prea gălăgioasă, prea furioasă ori pur şi simplu incapabilă? Sau voi fi prea moale, cu prea multe trăsături de mamă şi mai puţine abilităţi pentru o femeie de carieră”?

Michelle, născută Robinson la 17 ianuarie 1964, cu strămoşi sclavi şi fiica unor angajaţi de nivel mediu din Chicago, a fost un avocat strălucit, cu studii la Princeton şi Harvard înainte de a se căsători, în urmă cu 20 de ani, cu Barack Obama.

Acuzată la începutul mandatului că se amestecă în afacerile preşedinţiei, Michelle Obama este comparată în prezent cu Jackie Kennedy, pentru toaletele sale moderne.

De curând, Prima Doamnă a Statelor Unite a susţinut un discurs în favoarea candidatei democrate la alegerile prezidenţiale ale SUA, Hillary Clinton, subliniind că aceasta din urmă este singura care are calităţile necesare pentru a ocupa fotoliul de la Casa Albă, relatează Le Figaro. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO