Business Internaţional

Cine este Sam Bankman-Fried, un tânăr american de 28 de ani care construieşte un imperiu de criptomonede în valoare de câteva miliarde de dolari

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

04.04.2021, 07:00 21563

Sam Bankman-Fried, unul dintre cei mai bogaţi miliardari în bitcoin din lume, cu o avere estimată la 10 miliarde de dolari, este CEO şi fondator al firmei de crypto-tranzacţionare Alameda Research, care gestionează active de 2,5 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

În 2019, Bankman-Fried a fondat FTX, o firmă specializată în instrumente financiare derivate, specializate în industria cripto, ce a atras investiţii de 40 de milioane de dolari şi a obţinut recent o evaluare de 1,2 miliarde de dolari.

Mai simplu, FTX se ocupă cu tranzacţii de contracte futures pe criptomonede. Veniturile de anul trecut au ajuns la 50 de milioane de dolari, în timp ce profiturile au depăşit 30 de milioane de dolari.

Bankman-Fried, în vârstă de 28 de ani, reprezintă o nouă generaţie de antreprenori care se gândesc obsesiv la modalităţi prin care se devină bogaţi.

În plus, miliardarul este unul dintre oamenii cărora Joe Biden ar trebui să le mulţumească pentru faptul că a ajuns preşedinte al Statelor Unite, devenind anul trecut unul dintre cei mai mari donatori din Silicon Valley ai acestuia. Astfel, Bankman-Fried a intrat într-o categorie în care se găsesc nume precum CEO-ul Google Eric Schmidt şi CEO-ul Netflix Reed Hastings.

Anterior, Bankman-Fried absolvit universitatea MIT cu o diplomă în fizică şi a lucrat în cadrul Jane Street Capital, una dintre cele mai importante firme de brokeraj online din lume, tranzacţionând în prezent titluri de valoare de 17.000 de miliarde de dolari.

În 2021, miliardarul a reuşit să intre în lista Forbes „30 under 30” la categoria „finanţe”, fap ce sugerează că a început să genereze valuri şi în afara industriei crypto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO