Business Internaţional

Cine este Paul Singer, "vulturul de pe Wall Street" care a îngenunchiat Argentina şi vrea să scoată bani din România

Cine este Paul Singer, "vulturul de pe Wall Street" care...

Autor: Andra Oprescu

13.07.2014, 19:31 5895

Argentina, una dintre cele mai mari economii din America de Sud, este adusă în pragul falimentului pentru a doua oară în 13 ani, iar eminenţa cenuşie din spatele acestui plan este Paul Singer, un prosper om de afaceri american, supranumit în cercurile financiare internaţionale "bestia neagră" sau "vulturul de pe Wall Street" pentru modul în care a câştigat miliarde de dolari de pe urma unor companii şi naţiuni falimentare. “Umbra” lui Singer se întinde şi asupra României.

El a ieşit în evidenţă prin creativitatea şi tenacitatea strategiilor puse în aplicare la nivel internaţional de fondurile sale folosindu-se de studiile juridice, scrie Financial Times.

Singer este fondatorul Elliott Manangement , unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, care administrează active în valoare de 24 de miliarde  de dolari. Activitatea investiţională a fondului constă, în mare parte, în achiziţia datoriilor cu risc mare de nerambursare.

Grupul Elliot este prezent în România prin Elliott Associates, principalul acţionar la Fondul Proprietatea. Elliott a propus în 2012 o stra­tegie care  vizează vânzarea celor mai valoroase partici­paţii pe care Fondul Proprietatea le deţine în principalele companii din sectorul energetic, achiziţionate la preţuri mai mici decât cele actuale, şi distribuirea veniturilor astfel obţinute.

Absolvent de psihologie şi ştiinţe juridice, Singer a fondat Elliott în 1977 cu 1,3 milioane de dolari de la rude şi prieteni. Activitatea fondului s-a bazat încă de la început pe achiziţionarea de active cu probleme, Elliott fiind implicat în cele mai mari restructurări de după anul 2008, inclusiv Chrysler şi Lehman Brothers.

Principalele afaceri ale companiei lui Singer constau însă în cumpărarea obligaţiunilor statelor cu probleme atunci când preţurile sunt foarte scăzute şi forţarea ulterioară a debitorilor să plătească sume mai mari. Arhitectul acestei strategii este Jay Newman, avocat care a venit la Elliott la mijlocul anilor '90.

Pentru a-şi pune în practică strategia de prădător al datoriilor suverane, Singer alege doar acele state care pot să plătească. Printre marile succese ale lui Singer se numără recuperarea în 1996 a unor datorii de 58 de milioane de dolari de la Peru, pe care le-a cumpărat cu 11,4 milioane de dolari. De la guvernul din Congo a obţinut 90 milioane de dolari, pentru datorii pe care le-a cumpărat la mai puţin de 20 milioane de dolari.

Acum Elliot duce o luptă dură, alături de alte fonduri speculative, cu Argentina. După ce Argentina a intrat în default în 2002, Elliott a fost printre investitorii care au refuzat să accepte termenii de restructurare a datoriilor suverane, acceptată de cei mai mulţi creditori, iar acum cere plata datoriilor în întregime.

Creditorii au încercat să pună sechestru pe avionul prezidenţial în 2007. Elliott Management a intrat în posesia unei nave-şcoală a marinei argentiniene în 2012, iar anul acesta a încercat să prevină lansarea a doi sateliţi argentinieni.

Recent, Curtea Supremă a SUA a pus o piedică majoră Argentinei în lupta cu investitorii-vulturi. Instanţa supremă americană a respins apelul Argentinei cu privire la decizia unei alte instanţe care a stabilit că statul sud-american nu poate face plăţi legate de obligaţiuni până când nu-şi va onora obligaţiile faţă de fondurile de hedging.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO