Business Internaţional

Cine este Osama bin Laden

Cine este Osama bin Laden
02.05.2011, 11:07 1064

Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden a atras atenţia întreguluimapamond la 11 septembrie 2001, fiind considerat responsabil pentruatacurile din Statele Unite care au.

Osama bin Laden provine dintr-o familie de miliardari din ArabiaSaudită, bin Laden, şi este fondator al organizaţiei teroristeal-Qaeda, considerată responsabilă pentru organizarea atacurilor dela 11 Septembrie 2001 din Statele Unite, precum şi pentru o seriede alte atacuri teroriste soldate cu victime militare dar şicivile.

Pe fondul orientării sale către curentul extremist, Osama binLaden şi-a pierdut cetăţenia saudită şi a fost renegat de familiasa. După atentatele din 2001, Osama bin Laden a devenit cel maicăutat om din lume şi inamicul public numărul unu alamericanilor.

El s-a născut la Riyad în 1957 şi a urmat cursuri de construcţiicivile şi comerţ la universitatea King Abdul Aziz din Djeddah, undea şi avut primul contact, în 1973, cu grupări islamiste.

După invazia sovietică din Afganistan, el s-a alăturatjihadului, o mişcare foarte populară în ţările din Golf. Osama binLaden s-a ocupat cu reţeaua de sprijin logistic pentru mujahediniiafgani, pentru care a strâns fonduri iar, în aceeaşi perioadă, l-acunoscut şi pe cel ce avea să-i devină mentor, palestinianulAbdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţeiîmpotriva trupelor sovietice.

În Pakistan, bin Laden a realizat o bază de date a voluntarilorcare se îndreptau spre Afganistan, care au ajuns ulterior săformeze organizaţia al-Qaida. În anul 1989, când trupele ruse s-auretras, bin Laden a revenit în Arabia Saudită, unde a fostconsiderat un erou.

După ce Irakul a invadat Kuweitul, el i-a propus regelui sauditFahd ca "legiunea islamică", formată din foşti luptători dinAfganistan, să intervină, însă suveranul a respins această idee,iar bin Laden s-a simţit trădat, în condiţiile în care teritoriulsfânt al ţării sale era ocupat de mii de militari americani.

În anul 1992, Arabia Saudită i-a retras paşaportul, iar dupăalţi doi ani, i-a fost retrasă şi cetăţenia, pe fondul unordeclaraţii ale sale care puneau într-o lumină proastă Statele Uniteşi familia regală saudită.

După ce se retrăsese în Sudan, bin Laden a reapărut înAfganistan în 1996, unde a înfiinţat tabere de antrenament teroristşi unde a planificat o serie de atentate.

În afară de atentatele de la 11 septembrie, când au muritaproape 3.000 de oameni, bin Laden a organizat, cu trei aniînainte, un atac la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya,unde 224 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Bin Laden a fugit din Afganistan la finalul lui 2001, însăserviciile de informaţii din întreaga lume au apreciat că el seascunde la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO