Business Internaţional

Cine este cea mai puternică femeie din Rusia care a închis 276 de bănci şi care în timpul liber citeşte poezii franţuzeşti

Cine este cea mai puternică femeie din Rusia care a...

Autor: Corina Zamfir

30.10.2016, 11:51 72323

Elvira Nabiullina este femeia în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, are cea mai mare încredere. Ea este guvernatorul Băncii Centrale din Rusia care a avut curajul să închidă 276 de bănci, dar care în timpul liber recită poezii franţuzeşti din memorie, scrie Financial Times.

Elvira Nabiullina s-a născut într-o familie modestă din Ufa, Bashkortostan, un oraş cu 1,1 milioane de locuitori din sudul Munţilor Urali. Tatăl ei a fost şofer de tir, iar mama sa a lucrat într-o fabrică.

Cum arată staţiile de metrou din Coreea de Nord. "Unul dintre cele mai misterioase şi frumoase sisteme de tranzit de pe pământ"

Cel mai colorat maraton: cum arată Color Run de la înălţime

Trebuie să încerci! Oaza din subteran: Cafenea, cinema 3D, restaurant la 120 de m adâncime

Aceasta şi-a descoperit pasiunea pentru matematică când a început şcoala. A fost o elevă conştiincioasă care se afla mai mereu pe primul loc în clasă. Elvira Nabiulina şi-a căpătat popularitatea lăsându-şi colegii să copieze de la ea la teste. Unii dintre profesorii săi o consideră şi acum cea mai bună elevă pe care au avut-o de-a lungul carierei. Acest lucru a mulţumit-o pe moment, însă aspiraţiile ei erau mult mai înalte.

A absolvit Facultatea de Economie a Universităţii din Moscova şi tot în cadrul academic l-a întâlnit pe viitorul ei soţ. Elvira Nabiullina s-a măritat cu profesorul ei, Yaroslav Kuzminov, care mai târziu a devenit rectorul Şcolii Superioare de Economie din Moscova.

Cei doi am împreună doi copiii, un băiat şi o fată. Chiar dacă Yaroslav a fost profesorul ei în timpul facultăţii, Nabiullina este cea care ia deciziile importante acasă.

Cariera acesteia a avut parte atât de suişuri cât şi de coborâşuri. A acceptat să lucreze la Ministerul Economiei din Moscova, iar pasiunea pentru munca ei o facea să vină prima şi să plece ultima de la birou. Treptat a fost promovată în funcţia de ministru adjunct, iar în anul 2007 a fost numită de Vladimir Putin ministrul economiei.

Prima întâlnire a Elvirei Nabiullina cu Vadimir Putin a avut loc în timpul studiilor universitare, când s-a înscris la un curs numit „teoria critică a economiei occidentale”.

Adevăratul test pentru ea a fost să păstreze un echilibru al economiei atunci când criza economică a lovit Rusia. “Doar pentru că ne aflăm într-o criză, nu ar trebui să renunţăm la planurile noastre. Trebuie să căutăm alte modalităţi de a le îndeplini”, spune Nabiullina.

Elvirei Nabiullina a atins apogeul carierei sale când a devenit guvernatorul Băncii Centrale din Rusia în anul 2013, o decizie surprinzătoare, având în vedere că ea trebuia să stea faţă în faţă cu oligarhi ruşi mai mari sau mai mici, care controlau bănci aflate într-o situaţie financiară proastă sau pur şi simplu devalizate. Nimeni nu credea că va avea curajul să înfrunte o oligarhie care înflorise în jurul economiei ruse şi care aspira bani de unde putea. Dar Putin i-a lăsat mână liberă.

Odată cu noua funcţie, responsabilităţile au crescut, iar aceasta s-a confruntat cu o realitate cruntă: autorităţile de reglementare au enumerat 150 de bănci care erau implicate în mod regulat în tranzacţii dubioase. Astăzi, după trei ani de luptă, acel număr a scăzut la „nu mai mult de 10”, spune aceasta într-un interviu acordat pentru Financial Times.

Puţin după aceea, Rusia s-a îndreptat către o recesiune care a durat doi ani cauzată în special de scăderea preţurilor petrolului şi de sancţiunile impuse de occident. Deşi s-a confrunta cu criticile bancherilor nervoşi legate de reglementările dure şi ratele uriaşe ale dobânzilor, Elvira Nabiullina şi-a păstrat constantă atitudinea faţă de măsurile abordate.

Cea mai importantă lecţie pe care aceasta a învăţat-o de-a lungul timpului este că în viaţă nu trebuie să fii dogmatic, ci calm şi constant în deciziile şi alegerile pe care le faci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO