Business Internaţional

Cine este Angela Merkel, cel mai important lider politic al momentului

01.01.2016, 00:00 2378

Unul dintre cei mai influenţi lideri politici ai momentului, crescut într-o Germanie în care viaţa se oprea cel mai adesea la graniţa dintre Est şi Vest, a ajuns astăzi, fără să se îndepărteze în totalitate de eprubete şi de munca de cercetător, la omul care dictează „formulele” şi găseşte „soluţiile” în rezolvarea celei mai grele „probleme” din cariera sa – păstrarea integrităţii Uniunii Europene.

S-a născut în Germania de Vest, a ajuns să studieze fizică în Germania comunistă şi a obţinut un doctorat în chimie cuantică lucrând peste un deceniu ca cercetător. Angela Dorothea Kasner (61 de ani), cunoscută acum în întreaga lume drept Angela Merkel, a intrat în politică în 1989, odată cu căderea Zidului Berlinului. Din 2005 ocupă poziţia de cancelar al Germaniei, reuşind astfel să ajungă prima femeie cancelar din istoria statului.    

Născută în iulie 1954 în Hamburg, oraş al Germaniei de Vest, este nevoită să se mute în Templin, Germania de Est, atunci când tatăl, preot luteran, primeşte parohie. Rămâne astfel „prinsă” în Germania comunistă de după construirea Zidului Berlinului, din 1961.

În 1973 îşi începe cursurile la Universitatea din Leipzig, studiind fizica, singura materie la care nu excelase în liceu. Patru ani mai târziu se căsătoreşte cu Ulrich Merkel, de care divorţează în 1982, păstrându-i însă numele. Academia Germană de Ştiinţă îi acordă în 1986 diploma de doctorat în chimie cuantică, după ce îşi începuse activităţile de cercetare încă din 1978. Cariera sa ştiinţifică se încheie în 1990 când părăseşte Insitutul Central de Chimie Fizică în care lucrase mai bine de zece ani, potrivit Biography.com. 

Intrarea în politică are loc odată cu căderea Zidului Berlinului din 1989, Angela Merkel înscriindu-se nu doar în mişcări prodemocratice pentru Germaniei de Est, ci şi în partidul Uniunea Democratică Creştină (CDU). În 1991, cancelarul Helmut Kohl o pune la conducerea Ministerului Femeilor şi al Tineretului, trei ani mai târziu ajungând ministrul mediului şi al securităţii nucleare. În 1998, Kohl pierde alegerile pentru un nou mandat de cancelar, iar Merkel este numită noul secretar general al partidului CDU. În acelaşi an se căsătoreşte cu profesorul de chimie Joachim Sauer, alături de care a rămas până în prezent.

Ca lider al partidului Creştin Democrat încă din 2000, Merkel candidează pentru funcţia de cancelar al Germaniei în 2002, însă pierde în faţa lui Edmund Stoiber. Revine în competiţie în 2005, atunci când reuşeşte să îl depăşească într-o luptă foarte strânsă pe contracandidatul Gerhard Schröder.

Angela Merkel devine în 2005 prima femeie cancelar al Germaniei, dar şi primul cancelar născut după cel de-al Doilea Război Mondial. Deciziile de austeritate luate în timpul crizei economice din 2008 salvează bancile nemţeşti şi transformă Germania în statul cu cea mai puternică revenire economică de pe continent.

În 2009, Angela Merkel câştigă al doilea mandat de cancelar, urmând ca un an mai târziu să ajungă liderul care să găsească soluţia pentru criza greacă şi pentru păstrarea zonei euro. Prosperitatea de pe piaţa muncii şi parcursul economic din ce în ce mai bun al Germaniei o ajută pe Merkel să obţină în 2013 încă un mandat în funcţia de cancelar.

În 2014, criza ucraineană o forţează să-l confrunte pe liderul rus, Vladimir Putin, pentru a opri războiul est-european. Anul acesta, contrar dorinţei partidului său, Merkel deschide porţile Germaniei pentru un număr mare de imigranţi din Orientul Mijlociu şi îndeamnă liderii europeni să procedeze la fel.

Deşi este departe de a fi cel mai iubit lider politic, în cei zece ani de mandat, Angela Merkel a reuşit să transforme Germania în statul cu cea mai importantă putere de decizie din Uniunea Europeană.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO