Business Internaţional

Cine deţine cele mai titrate echipe de fotbal din Anglia

Cine deţine cele mai titrate echipe de fotbal din Anglia

Autor: Alexandru Matei

30.05.2011, 17:30 1234

Echipele de fotbal din Marea Britanie au devenit jucăriilepreferate ale miliardarilor, fie că e vorba de cei americani, ruşisau arabi, scrie site-ul Futebol Finance. Oligarhul rus RomanAbramovici, care are o avere estimată de revista americană Forbesla 13,4 miliarde de dolari, este printre primii investitori străiniîn fotbalul britanic, el cumpărând Chelsea în 2003.

Finalista Ligii Campionilor, Manchester United, de află înmâinile unui acţionar american care se află în război deschis cufanii echipei. Malcolm Glazer a preluat controlul asupra ManchesterUnited prin împrumuturi pe care le-a garantat cu active deţinute declub, iar în prezent clubul are datorii în valoare de 552 milioanede euro.

Cine deţine cluburile de renume:

Manchester United - Americanul Malcolm Glazer(are o avere de 2,6 miliarde de dolari) a cumpărat clubul pentru928 de milioane de euro prin intermediul companiilor Red FootballLimited şi Red Football Partnership General Partner, ambeleînregistrate în statul Nevada datorită impozitelor mici.

Chelsea - Miliardarul rus Roman Abramovicideţine clubul în totalitate. De când a cumpărat echipa Abramovici ainvestit circa 847 de milioane de euro. El are o avere de 13,4miliarde de dolari.

Manchester City - Echipa este deţinută deşeicul Mansour Bin Zayed al Nahyan prin intermediu Abu Dhabi UnitedGroup. De la preluare, şeicul a investit 565 de milioane deeuro.

Arsenal - Acţionarul majoritar este omul deafaceri american Stan Kroenke cu o participaţie de 66,1%. Kroenkeare o avere de 2,6 mld. dolari. Miliardarul rus Alisher Usmanov (cuo avere de 17,7 mld. dolari) deţine 27,9% din club.

Liverpool - Este deţinută tot de un american,John Henry controlând clubul prin intermediul Fenway Sports Group.Omul de afaceri, care are o avere de 970 mil. dolari, a investitpână acum 165 de milioane de euro la Liverpool, inclusiv platadobânzilor la creditele acumulate de club.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO