Business Internaţional

Cine ar da bani ca să împrumute un guvern? Grupurile financiare mari şi mai ales băncile centrale

Cine ar da bani ca să împrumute un guvern? Grupurile...

Autor: Liviu Popescu

08.09.2014, 19:21 187

Fondurile de investiţii dispuse să plătească pentru ca banii acestora să stea în siguranţă, băncile care vor să evite taxele impuse de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru depozite, grupurile financiare mari precum cele de asigurări ale căror reguli sunt prea inflexibile pentru a oferi alternative, dar mai ales băncile centrale ar putea fi investitorii tentaţi să achiziţioneze obligaţiunile guvernamentale europene cu randamente negative.

De ce ar face aceasta? Pentru că „trebuie să investească rezervele valutare dacă vor să achiziţioneze active din zona euro cu ratinguri maxime”, a explicat Micheal Riddell, manager al grupului londonez de investiţii M&G.

Aceste oportunităţi au fost evidenţiate săptămâna trecută când BCE a decis să taxeze şi mai mult băncile, care preferă să-şi păstreze banii în depozitele instituţiei, pentru a le determina să finanţeze economia reală. După anunţ, deponenţii au fost tentaţi să-şi retragă banii de la BCE şi să-i redirecţioneze în achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, deoarece randamentele negative îi afectează mai puţin decât măsurile punitive ale BCE. În ultimul an, în unele state din Europa randamentele obligaţiunilor cu scadenţă pe doi ani au coborât treptat până au ajuns în teritoriul negativ, ceea ce înseamnă că deţinătorii vor încasa mai puţini bani atunci când obligaţiunile ajung la maturitate, asta dacă vor aştepta atât de mult, scrie Bloomberg.

 “Având în vedere alegerea între a depune banii la BCE cu o dobândă de minus 20 puncte de bază şi a deţine obligaţiuni guvernamentale cu randamente negative, instituţiile ar prefera a doua variantă”, consideră Zoeb Sachee, analist la Citigroup. “Este mai bine să achiziţionezi ceva cu dobândă de minus trei sau patru puncte de bază decât să plăteşti minus 20 puncte de bază pentru a depozita banii”, a adăugat Sachee.

Randamentele negative au şi o parte “întunecată”, deoarece după aproape trei ani de măsuri destinate pentru a calma criza datoriilor suverane din Europa şi pentru a micşora ratele dobânzilor BCE, acestea arată că unii investitori încă nu sunt pregătiţi să achiziţioneze activele considerate mai riscante sau să facă împrumuturi care ar ajuta la revitalizarea economiei.

Încă mai există teamă”, consideră Neil Williams, economistul-şef al companiei de investiţii Hermes. “Obligaţiunile guvernamentale încă par a fi miza sigură într-un mediu incert. Investitorul va trebui să plătească pentru privilejul de a împrumuta bani guvernului”, a adăugat Neil.

Horst Seehofer, membru al coaliţiei de guvernământ a cancelarul german Angela Merkel, a criticat pe preşedintele BCE Mario Draghi şi măsurile luate de acesta într-un interviu acordat cotidianului german Bild. Seehofer consideră că noul program de achiziţii de obligaţiuni garantate cu active al BCE va speria germanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO