Business Internaţional

Cine ar avea cel mai mult de pierdut de pe urma Brexitului? Poate Goldman Sachs

În faţa perspectivei de a cheltui miliarde de dolari pentru a-şi reconfigura operaţiunile, băncile fac lobby intens împotriva Brexitului

În faţa perspectivei de a cheltui miliarde de dolari pentru a-şi reconfigura operaţiunile, băncile fac lobby intens împotriva Brexitului

Autor: CătăIina Apostoiu

13.04.2016, 00:04 997
Un vast şantier de construcţii din inima Londrei stă mărturie a pariului de 500 milioane de dolari făcut de cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs, pe influenţa City-ului pe scena financiară mondială, scrie Wall Street Journal. 

Însă noul sediu european al băncii ar putea fi mai gol decât s-a vrut dacă Marea Britanie va vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană, spun oficialii băncii Gold­man. Avertismentul evidenţiază un aspect neaşteptat legat de dezbaterea aprinsă privitoare la Brexit: grupurile de business care au cel mai mult de pierdut nu sunt nici europene, nici britanice.

Ani la rând, importante bănci de investiţii din SUA, Elveţia şi Japonia au folosit Marea Britanie ca pe o rampă de lansare financiară către UE. Unul din punctele principale de atracţie: dreptul de a-şi vinde foarte uşor serviciile în 28 de ţări fără a fi nevoite să obţină aprobarea autorităţilor din fiecare ţară.

Astăzi, aproximativ jumătate din activele bancare de 6,9 mii de miliarde de lire sterline (9,8 mii de miliarde de dolari) sunt deţinute de instituţii nonbritanice, potrivit Fitch Ratings.

Pentru a-şi reduce costurile, băncile şi-au concentrat bucăţi mari din operaţiunile globale în Marea Britanie. În urma votului din 23 iunie, această structură ar putea fi făcută bucăţi. Marile bănci internaţionale „au cel mai mult de pierdut“, arată Chris Bates, partener la firma de avocatură Clifford Chance, care consiliază mai multe bănci cu privire la planurile legate de Brexit.

În faţa perspectivei de a cheltui miliarde de dolari pentru a-şi reconfigura operaţiunile, băncile fac lobby intens împotriva Brexitului.

Iar Goldman Sachs se află în capul listei acestor bănci. De trei ani, oficialii băncii avertizează public cu privire la consecinţele negative ale ieşirii Marii Britanii din UE. Banca a donat aproximativ 700.000 de dolari unui grup care face lobby împotriva Brexitului, potrivit unor surse. Un steag al UE flutură în prezent deasupra sediului său din Londra.

Iar Goldman Sachs merge mai departe cu construcţia sediului său european din Londra. Clădirea modernistă este programată să-şi deschidă uşile în 2019. Banca spune că poate închiria spaţiile goale altor companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO