Business Internaţional

Cinci lucruri pe care Noua Zeelandă le-a făcut corect în combaterea şi învingerea coronavirusului

Cinci lucruri pe care Noua Zeelandă le-a făcut corect...

Autor: Eduard Ivanovici

14.06.2020, 08:00 1292

Noua Zeelandă a înregistrat peste 1.500 de infecţii cu coronavirus şi doar 22 de decese înainte ca prim-ministrul Jacinda Ardern să anunţe că ţara nu mai înregistrează niciun caz pozitiv. Prin comparaţie, Republica Irlanda, o insulă cu o populaţie asemănătoare, a înregistrat peste 25.000 de cazuri şi 1.679 de morţi, scrie Deutsche Welle.

Măsurile au fost rapide şi dure

„Trebuie să începem în forţă şi să începem din timp”, a spus prim-ministrul Jacinda Ardern.

Pe 15 martie, când Noua Zeelandă avea doar 100 de cazuri confirmate şi niciun deces, autorităţile au închis graniţele turiştilor străini şi au introdus perioada obligatorie de carantină pentru cetăţenii care se întorc acasă.

Zece zile mai târziu, ţara a lansat o serie de măsuri extrem de stricte. Doar magazinele alimentare, farmaciile, spitalele şi benzinăriile au putut rămâne deschise, traficul a fost restricţionat, iar interacţiunile sociale au fost limitate.

Restricţiile sociale şi economice au început să fie ridicate treptat după o lună, singura măsură care a rămas în picioare şi astăzi fiind controlarea intensă a  traficului internaţional.

Regulile au fost comunicate în mod eficient

La scurt timp după ce au fost implementate restricţiile, guvernul a trimis un mesaj de urgenţă către toţi cetăţenii: „Acesta este un mesaj adresat tuturor cetăţenilor Noii Zeelande. Depindem unii de ceilalţi. Trebuie să rămâneţi în locul unde vă aflaţi în seara aceasta. Este probabil ca măsurile stricte de distanţare să rămână valabile pentru câteva săptămâni.”

Pe măsură ce situaţia s-a agravat, Ardern şi-a făcut cunoscută intenţia: „Avem oportunitatea să realizăm ceea ce nicio ţară nu a putut: eliminarea virusului”, a declarat premierul pe 16 aprilie.

Autorităţile au accelerat procesul de testare

Săptămâna trecută, Ardern a anunţat că ţara poate procesa până la 8.000 de teste pe zi, una dintre cele mai mari rate de testare per capita din lume. În total, autorităţile au testat aproape 300.000 de oameni dintr-o populaţie totală de aproape 5 milioane de cetăţeni.

Shaun Hendy, şeful grupului de cercetători care consultă guvernul în problemele impuse de COVID-19, a declarat că măsurile stricte lansate de autorităţi au putut identifica şi monitoriza extrem de uşor persoanele infectate.

Avantajul geografiei

Faptul că Noua Zeelandă este o insulă relativ izolată a influenţat masiv numărul de infecţii, autorităţile putând să controleze astfel mult mai uşor transportul transfrontalier.

De asemenea, ţara are o densitate a populaţiei destul de mică, ceea ce înseamnă că virusul nu poate călători atât de uşor de la un om la altul.

„În ciuda avantajelor reprezentate de populaţie şi geografie, celelalte ţări pot învăţa lecţii importante în ceea ce priveşte răspunsul rapid al Noii Zeelande”, a declarat Oksana Pyzik, profesor în cadrul Şcolii de Farmacie a Colegiului Universitar din Londra.

Ţara a respectat îndeaproape recomandările lansate de OMS

„Punctul de cotitură pentru fiecare ţară trebuie să constea în găsirea, testarea, izolarea şi îngrijirea fiecărei persoane infectate. Acesta este cea mai bună strategie împotriva COVID-19 şi reprezintă modul prin care Noua Zeelandă a învins virusul”, spune Pyzik.

Învingerea coronavirusului înseamnă că ţara poate să îşi reia activităţile economice mai devreme. Ardern a declarat că economia se află acum la doar 3,8% sub nivelurile normale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO