Business Internaţional

Cinci familii mafiote au nasit o lovitura pe Wall Street

16.06.2000, 00:00 42



Cel mai mare numar de persoane acuzate intr-un caz de frauda bursiera, printre care se numara membrii a cinci familii mafiote din Statele Unite, doi proprietari ai unui renumit lant de restaurante si numerosi brokeri a fost miercuri arestat, dand nastere astfel unui caz care demonstreaza infiltrarea crimei organizate pe Wall Street.

Autoritatile federale au declarat ca sunt acuzate 120 de persoane de pe intreg teritoriul Statelor Unite, printre care se numara si vice-presedintele si directorul executiv ai lantului de restaurante fast-food Ranch-1, iar pierderile suferite ating suma de 50 de milioane de dolari. Printre acuzatiile intentate se numara cele de excrocherie, spalare de bani, deturnari ilegale de fonduri, utilizarea frauduloasa a actiunilor si atacarea martorilor.

Comisia Titlurilor si Tranzactiilor Bursiere (SEC) a intentat, de asemenea, si procese civile, acuzand mai multe tipuri de fraude pe piata bursiera a titlurilor cu preturi reduse, cunoscute sub numele de "microcaps". Ca urmare a deschiderii anchetei, au fost suspendate de la tranzactionare actiunile companiei ePawn.com Inc., care este condusa de unul dintre cei arestati. De asemenea SEC a suspendat de pe bursa si actiunile companiei Wamex Holdings, care a lansat miercuri pe site-ul Yahoo.com, o camera video prin Internet, cu ajutorul careia se realiza publicitatea unui sistem alternativ de tranzactionare al actiunilor, ce urma sa fie lansat pe 4 iulie. SEC a declarat ca nu a autorizat functionarea unui astfel de sistem.

Anchetatorii au afirmat ca numarul de persoane arestate depaseste orice record de acest tip intr-un caz de frauda bursiera si atinge unul dintre cele mai ridicate cifre, din istoria arestarilor de orice fel. Cel putin 98 de persoane au fost retinute pana miercuri la pranz in New York, Connecticut, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Georgia, Florida, Texas, Illinois, Utah si California.

In centrul acuzatiilor se situeaza banca de invesitii DMN Capital Investments, care oferea asa-zise servicii consultanta pentru activitatea de investitii si de promovare a actiunilor companiilor in dezvoltare si celor cu actiuni cotate la preturi reduse (microcaps). Aceasta firma s-a dovedit a fi de fapt o companie mixta, ce apartine familiilor mafiote Bonanno si Colombo, prin care acestea realizau activitati ilegale. Pe lunga lista a acuzatilor se afla si un fost membru al politiei din New York , 57 de brokeri autorizati si neautorizati, 30 de manageri ai companiilor implicate in acest caz si un consultant de investitii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO