Business Internaţional

Cinci declaraţii ale lui Donald Trump despre coronavirus care au indus lumea în eroare

Cinci declaraţii ale lui Donald Trump despre coronavirus...

Autor: Alex Ciutacu

30.03.2020, 08:50 2749

Experţii politici în verificarea declaraţiilor (n.red: fact-checkers) au devenit din ce în ce mai proeminenţi în era lui Trump, un preşedinte care ar fi înregistrat peste 16.000 de declaraţii false sau cel puţin derutante în primii trei ani de mandat, potrivit Washington Post.

De când a început pandemia de COVID-19, preşedintele american Donald Trump a lansat mai multe declaraţii care sunt cel puţin derutante, iar publicaţia The Guardian le-a selectat pe cele cinci care au indus cel mai mult lumea în eroare.

„Nimeni nu ştia că va fi o pandemie sau o epidemie de dimensiunea asta”

Trump şi-a exprimat în mod repetat suprinderea faţă de dimensiunea crizei de coronavirus, pe măsură ce aceasta a avansat şi a transformat SUA în epicentrul pandemiei de COVID-19.

„Aş vedea-o ca pe ceva ce a surprins întreaga lume. Nimeni nu ştia că va fi o pandemie sau o epidemie de dimensiunea asta”, a spus Donald Trump în timpul unei conferinţe de presă din luna martie.

Într-o altă declaraţie de presă, Trump a spus: „Cred că asta este ceva...ce nu ştii niciodată că se va întâmpla”.

Cu toate acestea, The Guardian notează că există dovezi cu privire la faptul că administraţia Trump a fost avertizată în legătură cu riscurile unei potenţiale pandemii şi avea la îndemână chiar şi un plan pentru a gestiona o astfel de situaţie – pe care nu l-a pus în aplicare.

În timpul administraţiei Obama, consiliul naţional de securitate a pregătit un „manual pentru lupta cu pandemiile”, care se întinde pe 69 de pagini, conform Politico.

Documentul a fost realizat în timpul epidemiei de Ebola din 2016 şi conţine indicaţii referitoare la modul în care poate fi oprită răspândirea, cum poate fi asigurată testarea în mod eficient şi care sunt stocurile medicale de urgenţă pe care trebuie să le pregătească statul.

„Va dispărea. Într-o zi va fi ca o minune – va dispărea”

Reacţia lui Trump la pandemia de COVID-19 a transmis o lipsă de înţelegere faţă de gravitatea situaţiei şi un optimism care nu părea fondat pe realitate.

În luna februarie, Trump a spus că virusul „ar putea dispărea. Vom vedea ce se întâmplă. Nimeni nu ştie de fapt”. El a prezis că „va dispărea. Într-o zi va fi ca o minune – va dispărea”.

Această poziţie a lui Donald Trump a fost contrazisă în mod repetat de oficiali din sistemul de sănătate care estimau o creştere abruptă a numărului de cazuri confirmate cu COVID-19 – despre care spuneau că ar putea fi diminuată prin măsuri de distanţare socială şi interzicerea adunărilor mari de persoane.

Chiar şi în China, care a instituit cele mai dure interdicţii de circulaţie, a durat câteva luni înainte ca numărul de cazuri noi raportate să încetinească.

„Trebuie să fii realist şi trebuie să înţelegi că nu faci tu calendarul, ci virusul face calendarul”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase.

„Oricine va avea nevoie de test va primi test. Ele sunt acolo. Ei au testele. Iar testele sunt frumoase”

Fără baze reale, Trump a susţinut că SUA a făcut o treabă excelentă în ceea ce priveşte testarea oamenilor pentru depistarea coronavirusului.

În ianuarie, preşedintele american a spus că situaţia este „în totalitate sub control”. La doar şase săptămâni mai târziu, SUA înregistrează peste 140.000 de cazuri şi a devenit noul epicentru al pandemiei de COVID-19.

În realitate, sistemul de sănătate se confruntă cu un deficit major de kit-uri de testare, întrucât coronavirusul a copleşti Statele Unite.

Vicepreşedintele american Mike Pence a recunoscut că „nu sunt destul teste astăzi pentru a acoperi ce anticipam noi că va fi nivelul cererii”.

„Mereu am ştiu că este ceva real – este o pandemie. Am simţit că este o pandemie cu mult înainte să fie numită pandemie. Mereu am văzut-o ca pe ceva foarte serios”

Referitor la această declaraţie, ea vine în contrast chiar cu prima declaraţie din acest articol, întrucât până de curând preşedintele american Donald Trump a încercat să banalizeze subiectul.

„Nu-mi asum deloc vina”, a spus Trump când a fost rugat să comenteze în legătură cu răspunsul deficitar al SUA la pandemia de COVID-19.

Atitudinea lui relaxată faţă de pandemie a fost evidentă atunci când a spus că restricţiile de distanţare socială vor fi eliminate înainte de sărbătorile pascale – o declaraţie pe care a contrazis-o chiar ieri, când s-a hotărât să extindă măsurile până la finalul lunii aprilie, după ce dr. Anthony Fauci l-a avertizat că SUA ar putea înregistra între 100.000 şi 200.000 de morţi cauzate de COVID-19.

Americanii vor avea acces „la vaccin, relativ curând, cred”

Într-o întâlnire cu şefii companiilor farmaceutice care a avut loc la Casa Abă, Trump a sugerat că vaccinul pentru COVID-19 va fi valabil „în următoarele luni”.

El a fost contrazis de Alex Azar, secretarul de stat în Sănătate: „Nu vei avea un vaccin. Vei avea un vaccin care va intra în faza de testare abia”.

Dr. Fauci şi alţii care au participat la întâlnire au confirmat că probele clinice – standard pentru vaccin – sunt absolut necesare. Practic, un vaccin final ar putea apărea în 12-18 uni.

În ciuda faptului că a fost informat de oficialii din Sănătate şi de companii, Trump a spus în cadrul unui discurs electoral din Carolina de Nord că vaccinul va apărea „relativ curând”. .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO