Business Internaţional

Cifrele arată că tinerii sunt săraci, însă millennials ar putea fi de fapt cea mai bogată şi educată generaţie de până acum

Cifrele arată că tinerii sunt săraci, însă...

Autor: Alex Ciutacu

31.12.2018, 00:03 1041

În ochii societăţii, millennialii sunt blocaţi într-o stare de adolescenţă financiară.

Ei nu au maşină, nu au casă, nu se căsătoresc şi sunt copleşiţi de împrumuturile studenţeşti. Ar putea să nu fie vina lor, însă teoretic o duc mai rău decăt cei din Generaţia X sau decât baby boomers, potrivit unui studiu lansat recent de Fed, citat de Quartz.

Studiul estimează că cei din generaţia millennials – născuţi între 1981 şi 1997 – au o avere mai mică, venituri mai mici şi le este din ce în ce mai greu să treacă la ceea ce societatea consideră a fi comportamentul adultului.

Însă mai există o modalitate de a interpreta rezultatele studiului. Ar putea însemna, de asmenea, că millennialii sunt toţi într-o formă bună, poate chiar mai bogaţi decât generaţiile anterioare, însă au ales să investească în alt fel de active.

Lumea s-a schimbat, iar millennialii par săraci priviţi prin prisma standardelor anterioare, însă economia este într-un stadiu complet diferit faţă de economia din tinereţea altor generaţii.

De când cei din generaţia baby boomers au ajuns la maturitate financiară în anii 80, iar generaţia X în anii 90, au fost schimbări atât graduale dar şi dramatice în mecanismele economice.

Tehnologia a ajuns într-un punct în care schimbă fundamental modul în care oamenii comunică sau în care lucrează. În contextul în care economia se îndepărtează de tehnologia de producţie învechită şi trece înspre servicii bazate pe tehnologie de înaltă calitate, nivelul de educaţie la care aderă tinerii a crescut, precum şi veniturile pe care le aşteaptă aceştia.

Americanii care termină o facultate se pot aştepta să câştige mai mult cu 1 milion de dolari în timpul vieţii decât americanii care nu au o diplomă. Altfel spus, în generaţia actuală, o diplomă de facultate devine ceva extrem de important.

Tinerii care nu au absolvit decât liceul, se confruntă în noua economie cu salarii care stagnează şi cu şomajul.

Ţinând cont de schimbările economice, a plăti mai mult pentru propria educaţie – prin credite de student – ar putea fi o strategie inteligentă, fiind cel mai bun mod de a-ţi proteja viitorul într-o economie care se schimbă constant.

Nu există nicio garanţie că împrumuturile studenţeşti vor avea randamente prin activitatea studentului de după facultate, însă, potrivit FED, millennialii sunt cea mai educată generaţie, 65% dintre aceştia fiind implicaţ măcar într-un curs post liceal sau o facultate.

Viaţa la oraş. Generaţia millennials nu este doar mai educată, ci şi mai urbană. Structura actuală a economiei răsplăteşte viaţa în oraşele mari. Într-o economie a cunoştinţelor şi a educaţiei, oraşele mari sunt locurile unde îşi găsesc locuri de muncă bine plătite şi cercuri sociale valoroase.

Oportunităţi mai bune şi rate ale criminalităţii mai scăzute arată că această generaţie trăieşte mai mult în oraşe decât generaţiile anterioare.

FED-ul estimează că cei din generaţia millennials au o avere medie netă (definită drept active minus datorii), de circa 42.000 dolari, mai scăzută decât cea din generaţia X, de 48.000 de dolari.

Dar asta nu înseamnă că tinerii sunt de fapt mai săraci, deoarece averea lor nu include valoarea pe care o va avea în viitor munca lor, care va valora mai mult datorită educaţiei.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care lumea crede că millennials nu au bani. Deoarece aceştia au intrat mai târziu în câmpul muncii, pentru că au petrecut mai mult timp cu educaţia, şi au avut mai puţin timp să strângă bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO