Business Internaţional

CIA a încercat să pătrundă în sistemul de securitate Apple înainte de lansarea iPhone

CIA a încercat să pătrundă în sistemul de securitate...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

10.03.2015, 20:15 322

Potrivit agenţiei, site-ul citează documente americane strict secrete care sugerează că cercetători din cadrul Guvernului american au creat o versiune a XCode, instrumentul cu care Apple dezvoltă aplicaţii, cu scopul de a crea breşe prin care să supravegheze programe distribuite prin App Store.

The Intercept a mai făcut dezvăluiri, în baza unor documente furnizate de către avertizorul de integritate Snowden. Printre editorii site-ului se află Glenn Greenwald, care a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru activitatea sa de prezentare a dezvăluirilor lui Snowden, şi Laura Poitras, o realizatoare de documentare distinsă cu un Oscar.

Potrivit site-ului, ultimele documente, care acoperă perioada 2006-2013, se opresc înainte să precizeze dacă cercetătorii americani în domeniul informaţiilor au reuşit sau nu să spargă codurile de încriptare Apple, care securizează datele utilizatorilor şi comunicaţiile.

Eforturile cercetătorilor guvernamentali în domeniul informaţiilor de a pătrunde neautorizat în produsele Apple au început încă din 2006, cu un an înainte ca gigantul să introducă pe piaţă primul iPhone, şi au continuat până la lansarea iPad, în 2010, dar şi după aceea, potrivit The Intercept.

Operaţiunea de creare a unei breşe în securitatea Apple făcea parte dintr-un program ultrasecret al Guvernului Statelor Unite, ajutat de cercetători britanici în domeniul informaţiilor, menit să pătrundă "în siguranţă comunicaţiile produselor, atât străine, cât şi interne", inclusiv ale telefoanelor Google şi Android, precizează site-ul.

Giganţii în domeniul ITC din Silicon Valley au încercat în ultimele luni să recâştige încrederea consumatorilor din întreaga lume în produsele lor, dezminţind că acestea ar fi devenit instrumente de supraveghere guvernamentală generalizată a cetăţenilor.

Apple şi-a consolidat în septembrie metodele de încriptare a datelor stocate pe iPhone, anunţând că schimbările nu mai permit companiilor să extragă datele clienţilor de pe dispozitive chiar dacă Guvernul ordonă acest lucru printr-un mandat. Rivalul firmei din Silicon Valley, Google Inc, a anunţat la scurt după aceea că intenţionează, la rândul său, să intensifice utilizarea unor instrumente de încriptare mai puternice.

Ambele companii au anunţat că aceste măsuri vizează protejarea vieţii private a utilizatorilor produselor lor şi că ele fac parte dintr-un răspuns la acţiunile de spionaj la scară largă ale autorităţilor americane asupra utilizatorilor Internetului dezvăluite de către Snowden în 2013.

Un purtător de cuvânt Apple a reiterat declaraţii ale CEO-ului Tim Cook cu privire la viaţa privată, dar a refuzat să facă alte comentarii.

"Vreau să fie absolut clar că noi nu am lucrat niciodată cu vreo agenţie guvernamentală din vreo ţară pentru a crea vreo breşă în vreunul dintre produsele sau serviciile noastre", declara Cook, citat într-un comunicat emis anul trecut. "De asemenea, nu am permis niciodată accesul la serverele noastre. Şi nu o vom face niciodată", adăuga el.

Lideri ca preşedintele american Barack Obama sau premierul britanic David Cameron şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că transformarea unor asemenea instrumente de consolidare a vieţii private în caracteristici de piaţă ar putea să împiedice guvernele să depisteze militanţi care plănuiesc atacuri. Contactată pentru a comenta, CIA nu a răspuns imediat, precizează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO