Business Internaţional

Chrysler, cu un pas mai aproape de preluare

27.07.2007, 18:33 13

Vanzarea grupului Chrysler celor de la Cerberus Capital Management se desfasoara conform planului si va fi definitivata in cel de-al treilea trimestru al acestui an, asa cum este prevazut, potrivit declaratiilor lui Dieter Zetsche, presedintele DaimlerChrysler, titreaza Detroit Free Press.
"Procedurile de incheiere a afacerii se incadreaza in programul stabilit initial", a subliniat Zetsche.
Presedintele DaimlerChrysler a refuzat sa comenteze in vreun fel zvonurile legate de interesul scazut manifestat de investitori pentru achizitionarea de imprumuturi in valoare de 12 mld. $ ( 8,7 mld. euro) din cele 20 mld. $ ( 14,5 mld. euro) de care cei de la Chrysler au nevoie pentru finalizarea operatiunilor.
Vanzarea unei parti din imprumuturi a fost amanata. Acest lucru inseamna ca bancile implicate in tranzactie vor acoperi cea mai mare parte din imprumuturile Chrysler.
"Intelegerea se va incheia. Numai ca o parte din bancile implicate vor sfarsi prin a detine cea mai mare parte din imprumuturi. Acest lucru nu va impiedica vanzarea lor in cele din urma, numai ca in acest moment investitorii nu sunt extrem de interesati," a spus Shelly Lombard, analist la GimmeCredit, serviciu independent de cercetare.
Fondul de investitii Cerberus, care nu a intampinat anul trecut dificultati in gasirea cumparatorilor pentru achizitionarea unei parti din General Motors, nu a putut sa gaseasca cumparatori si pentru imprumuturile celor de la Chrysler, chiar si dupa ce au majorarat de doua ori dobanzile.
Reprezentantii DaimlerChrysler au anuntat in luna mai a acestui an suma pentru care cei de la Cerberus vor achizitiona 80,1% din Chrysler, si anume 7,4 mld. %$ (5,38 mld. euro). Parte din intelegere a fost ca Cerberus sa investeasca 5 mld. $ (3,6 mld. euro) in unitatea auto si aproximativ 1,1mld. $ (800 mil. euro) in serviciile financiare ale companiei.
DaimlerChrysler va pastra 19,9% din companie si va primi 1,3 mld. $ (950 mil. euro) de la Cerberus ca parte din intelegere.
Cu toate acestea "tranzactia se va finaliza la data la care s-a stabilit," conform celor declarate de Peter Duda, purtatorul de cuvant al Cerberus Capital Management, refuzand sa faca vreun comentariu legat de aspectele financiare ale intelegerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO