Business Internaţional

Christine Lagarde, fosta campioană la înot sincron care se aşază la cârma FMI

Christine Lagarde, fosta campioană la înot sincron care se aşază la cârma FMI

Autor: Catalina Apostoiu

30.06.2011, 00:05 1065

Ministrul francez de finanţe Christine Lagarde, 55 de ani, adevenit prima femeie care va conduce Fondul Monetar Internaţional(FMI), dar este nevoită să îşi înceapă mandatul în forţă din cauzaproblemelor cu care se confruntă Grecia, potrivit BBC News.

Lagarde este extrem de respectată în rândul oficialilor dinîntreaga lume. "Suntem în situaţia stranie în care avem un alteuropean drept favorit pentru şefia FMI, dar un european imposibilde rivalizat având în vedere calităţile personale şi profesionalepe care le are", declara ministrul adjunct de finanţe al RusieiSerghei Storchak înaintea anunţului oficial.

"Se evidenţiază clar ca lider. Este foarte talentată şi arecapacitatea de a lucra foarte bine cu miniştrii de finanţe şi şefiide stat", a declarat la rândul său Clay Lowery, fost asistent alsecretarului trezoreriei americane.

A jucat un rol important în salvarea euro

Un moment-cheie care a ilustrat clar modul în care Lagarde arface faţă unei crize din poziţia de director al FMI a fost cel dela începutul lunii mai a anului trecut, când miniştrii de finanţeau fost obligaţi să acţioneze rapid pentru a evita prăbuşireamonedei euro. În ziua respectivă, ministrul german de finanţe alipsit din motive de sănătate, iar timp de mai multe ore biroultemporar al Christinei Lagarde a devenit centrul negocierilorglobale, scrie Bloomberg Businessweek.

Lagarde este o figură impunătoare care preferă costumele binecroite, vorbeşte o engleză perfectă şi dispune de abilităţi denegociere solide clădite în cei 24 de ani în care a lucrat caavocat corporatist, dintre care şase ca preşedinte al Baker &McKenzie, o firmă internaţională de avocatură din Chicago.Câteodată, poate fi zărită flexându-şi picioarele sub masa deconferinţă, ceea ce aduce aminte de faptul că Lagarde este o fostăcampioană la înot sincron.

Este prima femeie care conduce FMI

Deşi Lagarde este prima femeie care devine managing director dela crearea FMI în 1944, aceasta continuă tradiţia prin care poziţiaeste deţinută de un european.

Ca semnal adresat membrilor FMI care se tem că se va concentraexcesiv pe Europa, Lagarde a declarat: "Obiectivul meu principal vafi ca instituţia noastră să deservească în continuare toţimembrii." Ea îşi va începe mandatul de cinci ani în forţă, avândmisiunea urgentă de a coordona eforturile FMI şi UE pentrusoluţionarea crizei din Grecia, căreia îi va fi acordat un aldoilea ajutor financiar.

Înainte de preluarea mandatului pe 5 iulie, Lagarde a promis săscoată din discuţie orice restruc­turare a datoriilor elene şi săconfere ţărilor emer­gente o influenţă sporită în cadrulinstituţiei, potrivit Bloomberg.

Rivalul Christinei Lagarde în această cursă a fost guvernatorulbăncii centrale a Mexicului Agustin Carsten, ambii candidaţi fiindcaracterizaţi de FMI drept "la fel de bine calificaţi".

Lagarde a beneficiat de sprijinul atât al Americii şi Europei,cât şi al unor importante ţări emergente, cum ar fi China, India şiBrazilia.

"Rezultatele au sosit: sunt onorată şi încântată că boardul mi-aîncredinţat poziţia de managing director al FMI", scria Lagarde peTwitter la câteva minute după anunţul oficial.

Carstens i-a transmis noului şef FMI "cele mai bune urări",adăugând că speră ca aceasta să "reali­zeze progrese importante înîntărirea guvernanţei instituţiei".

Cine este Cristine Lagarde

  • S-a născut pe 1 ianuarie 1956 în Paris într-o familie deprofesori.

  • A absolvit Dreptul la Universitatea din Paris şi a obţinut unmaster în ştiinţe politice la Institutul de studii politice dinAix-en-Provence.

  • S-a alăturat firmei de avocatură Baker & McKenzie în 1981,fiind desemnată preşedinte al companiei în 1999.

  • Înainte de a intra în politică, a fost avocat antritrust înStatele Unite.

  • A fost ministru al comerţului în perioada 2005-2007.

  • În mai 2007 a fost transferată la ministerul agriculturii caparte a guvernului lui Francois Fillon.

  • Luna următoare s-a alăturat cabinetului în ministerul economieişi industriei.

  • Până să devină şef al FMI, ea a fost ministru de finanţe alFranţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO