Business Internaţional

Choose France: Macron întinde covorul roşu marilor companii străine

Choose France: Macron întinde covorul roşu marilor...

Autor: Catalina Apostoiu

29.06.2021, 00:05 160

Preşedintele francez Emma­nuel Macron a primit la începutul săptămânii şefi ai unor mari companii internaţionale în cadrul celei de-a patra ediţii a „Choose France“, un forum menit să atragă investitori străini, potrivit Euractiv.

Înaintea forumului, Macron a vizitat viitoarea locaţie, din Douai, a celei de-a doua uzine de baterii de maşini electrice din Franţa. Este vorba despre o investiţie a grupului chinez Envision, catalogată de autorităţile franceze drept una „absolut majoră în Franţa“. Investiţia reprezintă mai mult de jumătate din valoarea estimată a celor 25 de proiecte, care ar urma să creeze în total 7.000 de noi locuri de muncă, aşteptate a fi anunţate cu ocazia summitului.

Macron urmează să inaugureze de asemenea noul hub comercial din capitala franceză al JPMorgan, despre care speră că va atrage mai mulţi bancheri care părăsesc Marea Britanie după Brexit, scrie Reuters.

Consilierii lui Macron arată că aceasta demonstrează atractivitatea reformelor pro-business im­ple­men­tate de Franţa din 2017, când fostul bancher de investiţii a devenit preşedintele ţării.

Potrivit calculelor EY, peste 7,500 de poziţii financiare şi active de 1.300 miliarde de dolari au fost transferate din Londra în UE.

Think tank-ul New Financial arată într-un raport din mai că Parisul a atras 102 din cele 440 de companii britanice care şi-au deschis divizii în UE, după Dublin, care a atras 135.

Oficialii spun că ultimele măsuri fiscale au contribuit la crearea a 3.000 de noi poziţii financiare în Paris de la Brexit.

Primele trei ediţii anuale ale summitului Choose France au avut drept rezultat anunţarea a 35 de proiecte în valoare totală de 6,5 mi­liarde de euro, dintre care 20 vor fi în întregime concretizate, cu un total de 2,3 miliarde de euro, notează Euractiv. Potrivit autorităţilor, ­14 alte proiecte de 4,2 miliarde de euro sunt în curs de realizare, un singur proiect, de 9 milioane de euro, fiind abandonat.

În 2019 în contextul mişcării „vestelor galbene“ şi mai apoi în ianuarie 2010 în plină mişcare socială împotriva reformei pensiilor, Choose France i-a permis preşedintelui să demonstreze că atractivitatea ţării în rândul investitorilor străini nu a avut de suferit.

În acest an, evenimentul a fost reprogramat pentru sfârşitul acestei luni din cauza crizei sanitare, reunind în cea mai mare parte şefi de companii europene şi americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO