Business Internaţional

Chinezii renunta la Unocal

04.08.2005, 18:50 9

Cnooc, al treilea producator chinez de petrol, a renuntat la intentia de a achizitiona Unocal. Chinezii au acuzat "opozitia politica fara precedent" din partea SUA, de care s-au lovit in demersul lor, relateaza BBC News.

Cnooc si-a retras oferta de 18,5 miliarde dolari (15,1 miliarde euro) inaintata companiei Unocal, din cauza piedicilor create de legislatorii americani. Acestia s-au aratat ingrijorati, avand in vedere posibilul control indirect al guvernului chinez asupra unuia dintre cei mai importanti jucatori de pe piata energetica americana.

Consiliul de administratie al Unocal s-a orientat spre oferta Chevron, in valoare de 17,3 mld. dolari (14,1 mld. euro), considerabil mai mica decat cea propusa de chinezi. Cu toate acestea, actiunile Cnooc au crescut cu 5,5%.

Investitorii se aratasera ingrijorati de posibilitatea ca presedintele Cnooc, Fu Chengyu, sa ridice prea mult oferta pentru a depasi Chevron, o companie de patru ori mai mare, si pentru a contracara constrangerile politice.

"Este o mutare pozitiva pentru Cnooc, ce mai scade din riscuri", spune Jonn Koh, de la Daiwa Asset Management, din Hong Kong.

La sfarsitul zilei bursiere de marti, actiunile Cnooc inregistrau o crestere de 32%, comparativ cu inceputul acestui an. Cea mai mare crestere a fost cea a celul mai mare producator chinez de petrol, PetroChina, in valoare de 77%. Conform oficialilor companiei chineze, eforturile americanilor de a impiedica realizarea achizitiei sunt "regretabile si nefondate".

Cnooc, al carui principal actionar este controlat in proportie de 71% de guvernul chinez, a renuntat la ridicarea ofertei din cauza "mediului politic", se mai arata in declaratia oficiala.

Achizitionarea Unocal ar fi dublat productia de petrol si benzina a Unocal si i-ar fi marit rezervele cu 79%. Unocal opereaza zone de exploatare in Thailanda, Indonezia, Myanmar si Golful Mexicului.

Cererea de petrol s-a dublat pe piata chineza, in ultimii zece ani. China a devenit al doilea producator pe piata energetica mondiala, dupa Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO