Business Internaţional

Chinezii raman cu ochii pe yuan

25.07.2005, 18:33 39

Moneda nationala a Chinei, yuanul, a incheiat sedinta de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute in usoara depreciere dupa decizia neasteptata de reevaluare.

Recenta evolutie a cursului de schimb sugereaza faptul ca autoritatile chineze vor fi precaute in a permite o intarire a monedei prin noul sistem de stabilire a cursului, comenteaza CNN Money.

Yuanul a incheiat sedinta chiar mai jos de cotatia de dupa reevaluare, la valoarea de 8,1111 unitati pentru un dolar. Cotatia maxima din cursul zilei de tranzactionare fusese de 8,1100 yuani pentru un dolar. Intervalul de oscilatie a fost unul nesemnificativ daca se tine cont de intervalul standard inregistrat de regula de alte monede nationale, dar este mult mai larg in comparatie cu variatia pe care o inregistra cursul yuanului inainte de reevaluare.

In noul sistem de determinare a cursului, yuanul poate varia cu 0,3% fata de un nivel mediu oficial, determinat dupa cotatia de inchidere anterioara.

Jucatorii de pe piata se intrebau daca i se va permite yuanului sa urce cu 0,3% vineri, insa cursul monedei chineze a incheiat ziua in scadere.

Dealerii apreciaza ca banca centrala chineza va pastra yuanul in jurul cotei de 8,11 pentru un dolar in urmatoarele saptamani sau chiar luni, dupa ce principalele tranzactii s-au realizat vineri in jurul valorii de 8,1101 si 8,1102 yuani.

In Japonia, decizia de reevaluare a yuanului a influentat cursul yenului, care a coborat pe fondul speculatiilor ca aprecierea monedei chineze de dupa legarea de un cos de valute a fost excesiva.

Decizia Chinei de a lasa moneda nationala sa aiba o crestere de 2,1% este mai mult "una simbolica", care nu poate avea decat efecte limitate asupra economiilor din Asia, crede Eisuke Sakakibara, fostul viceministru de finante al Japoniei.

"Reevaluarea cu 2% nu inseamna mare lucru", spune Sakakibara. "Yenul va reveni rapid la nivelul dinaintea reevaluarii. Daca as fi in piata, as opta pentru achizitia de dolari", a adaugat el.

Yenul a scazut pana la 110,96 unitati pentru un dolar, fata de cotatia anterioara cand se plateau 110,28 yeni in schimbul unui dolar, potrivit sistemului electronic de tranzactionare EBS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO